Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia va testa submarinul „Loșarik”,…

Rusia va testa submarinul „Loșarik”, reparat după un incediu la bord ce a provocat moartea a 14 marinari

Submarinul rusesc de mare adâncime AS-13, cu propulsie nucleară, cunoscut sub numele de „Loşarik”, va ieşi pe mare pentru teste în iunie sau iulie, după reparaţii care au durat câţiva ani, transmite miercuri agenţia de presă de stat TASS, preluată de Reuters, citată de Agerpres.

O sursă militară neidentificată a agenţiei ruse a declarat că „reparaţia lui Loşarik este aproape încheiată” şi „după unele lucrări rămase, s-a planificat să iasă pentru teste în iunie sau iulie anul acesta”.

Submarinul lansat în 2003 este una din cele mai secrete nave de acest tip din flota rusă. În 2019, un incendiu la bord a provocat moartea a 14 marinari, iar de atunci „Loşarik” a fost în reparaţii.

După accident, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că submarinul are propulsie atomică, însă „elementele nucleare” au fost complet izolate faţă de incendiu.

Sursa – despre care TASS afirmă că este bine informată privind problema – susţine că după reparaţii submarinul îşi menţine capacitatea de scufundare la 6000 de metri. Agenţia a transmis anul trecut că coca din titan nu a fost deteriorată.