Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia anunță că a arestat…

Rusia anunță că a arestat 106 membri ai unei grupări neonaziste „Maniacii Cultului Morţii” (MKU), conduse de Ucraina

Imagine simbol

Serviciile ruse de securitate FSB au anunţat luni că au areastat 106 susţinători ai unei grupări neonaziste pe care o acuză că acţiona sub egida Ucrainei, vecina şi inamica Rusiei care dezminte orice implicare, relatează AFP, citat de News.ro.

FSB şi Ministerul rus de Interne au arestat „106 de susţinători ai grupării MKU (…), cu scopul de a împedica organizarea unor acte teroriste şi masacre”, anunţă într-un comunicat FSB.

„Înfiinţată de către cetăăţeanul ucranean Egor Krasnov, născut în 2000 (…), gruparea MKU acţioneză sub egida serviciilor secrete ucrainene”, acuză FSB.

Între persoanele arestate în 23 de regiuni din Rusia se află trei „administratori de reţele de socializare ale grupării, care îndemnau la acte de vioenţă” şi alţi doi membri suspectaţ de ”pregătirea unor atacuri vizând instituţii de informaţii” clasificate, potrivit aceleiaşi surse.

Forţele de ordne ruseşti au confiscat arme de vânătoare şi arme albe în cursul arestării altor „extremişti apropaţi grupării MKU” în regiunea Penza (Volga) şi în Republica rusă Komis (nord), potrivit FSB.

Alţi membri aigrupării MKU – „Maniacii Cultului Morţii” – au fost arestaţi în februarie de către FSB.

Contactat de AFP, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a respins aceste acuzaţii ruseşti drept o „campanie de presă” vizând să discrediteze Kievul, în timp ce relaţiile dintre cele două ţări se află la cel mai scăzut nivel.

Ucraina acuză Rusia de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontieră în vederea unui atac. O sursă din cadrul forţelor de ordine ucrainene a confrmat AFP că gruparea MKU, unul dintre fondatorii căreia este neonazistul ucrainean Egor Krasnov, există în realitate, dar că „nu mai este activă în Ucraina”.

Gruparea şi-a suspendat activităţile după arestarea liderului său, în ianuarie 2020, în Ucraina, însă a reînceput recent să recruteze noi membri pe reţele de socializare, a declarat AFP această sursă, sub protecţia anonimatului.

Egor Krasnov, în vârstă de 21 de ani, este vizat în prezent de o anchetă, în Ucrana, cu privire la o serie de atacuri armate şi o tentativă de crimă cu caracter rasist.