Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a reluat furnizarea gazelor…

Rusia a reluat furnizarea gazelor naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1

Sursa foto: Reuters

Rusia a reluat joi, 21 iulie, furnizarea gazelor naturale prin cea mai mare conductă a sa către Europa, Nord Stream 1, după o întrerupere de 10 zile, atenuând astfel temerile Europei privind aprovizionarea pe timp de iarnă, după ce președintele rus Vladimir Putin avertizase că fluxurile ar putea fi reduse în continuare sau oprite, scrie Reuters.

Livrările prin Nord Stream 1, conducta care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, au fost oprite pentru întreținere la 11 iulie, dar, chiar și înainte de această întrerupere, fluxurile au fost reduse la 40% din capacitatea conductei, într-o dispută provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

Fluxurile de joi au revenit la acel nivel de 40% din capacitate, au arătat cifrele Nord Stream.

Întreruperile de aprovizionare au îngreunat eforturile europene de reumplere a depozitelor de gaze pentru iarnă, crescând riscul de raționalizare și o nouă lovitură pentru creșterea economică fragilă dacă Moscova limitează și mai mult fluxurile drept represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina.

„Suntem în proces de reluare a transportului de gaze. Poate dura câteva ore pentru a ajunge la volumele de transport nominalizate”, a declarat anterior pentru Reuters un purtător de cuvânt al operatorului conductei.

Klaus Mueller, președintele autorității germane de reglementare a rețelelor, a declarat că revenirea fluxurilor la o capacitate de 40% nu este un semn că tensiunile s-au atenuat. „Incertitudinea politică și reducerea de 60% de la jumătatea lunii iunie rămân, din păcate, în continuare”, a declarat acesta pe Twitter.

Pentru a încerca să prevină o criză de aprovizionare în timpul iernii, Comisia Europeană a propus un obiectiv voluntar pentru toate statele UE de a reduce consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie, comparativ cu consumul din aceeași perioadă a anilor 2016-2021. Propunerea Comisiei ar permite Bruxelles-ului să facă obligatorie acest obiectiv în caz de urgență în materie de aprovizionare.

Kremlinul afirmă că Rusia este un furnizor de energie de încredere și dă vina pe sancțiuni pentru reducerea fluxurilor.