Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a anunțat că va…

Rusia a anunțat că va reduce livrările de gaze către Europa, fiind o lovitură dată țărilor care au sprijinit Ucraina – analiză Reuters

Sursa foto: Reuters

Rusia a anunțat că va reduce livrările de gaze către Europa începând de miercuri, 27 iulie, într-o lovitură dată țărilor care au sprijinit Ucraina, în timp ce atacurile cu rachete în regiunile de coastă ale Mării Negre au ridicat îndoieli cu privire la faptul că Rusia va respecta un acord care permite Ucrainei să exporte cereale, relatează Reuters.

Primele nave din Ucraina ar putea pleca în câteva zile, conform unui acord convenit vineri, a declarat ONU, în ciuda unui atac cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa în weekend, iar un purtător de cuvânt al administrației militare a declarat că o altă rachetă a lovit regiunea Odesa marți dimineață.

Creșterea costurilor energiei și amenințarea foametei cu care se confruntă milioane de oameni din țările mai sărace arată cum cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, aflat acum în a șasea lună, are un impact mult dincolo de Ucraina.

Țările Uniunii Europene urmează să aprobe marți, 26 iulie, o propunere de urgență pentru a-și reduce cererea de gaze, în timp ce încearcă să se lase de energia rusească și se pregătesc pentru o posibilă întrerupere totală a furnizării de gaze.

Armata ucraineană a raportat marți lovituri cu rachete de croazieră rusești în sud și că forțele ucrainene au lovit ținte inamice. Serghei Bratciuk, un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa, a declarat pentru un post de televiziune ucrainean că o rachetă trasă din direcția Mării Negre a lovit regiunea, dar nu a oferit informații privind victimele.

La est de Odesa, de-a lungul coastei Mării Negre, infrastructura portuară de la Nikolaev a fost afectată de un atac, potrivit primarului Oleksandr Senkevici.

Un incendiu de proporții a izbucnit la un depozit de petrol din districtul Budyonnovsky din Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, în estul Ucrainei, după ce trupele ucrainene au bombardat provincia, a relatat agenția rusă TASS, citând un reporter aflat la fața locului. Nu au fost raportate victime sau răniți.

Gigantul energetic rus Gazprom (GAZP.MM), citând instrucțiunile unui organism de supraveghere a industriei, a declarat luni că fluxurile de gaze către Germania prin conducta Nord Stream 1 vor scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri.

Aceasta reprezintă jumătate din fluxurile actuale, care sunt deja la doar 40% din capacitatea normală. Înainte de război, Europa importa din Rusia aproximativ 40% din gazul și 30% din petrolul său.

Kremlinul spune că întreruperea gazului este rezultatul unor probleme de întreținere și al sancțiunilor occidentale, în timp ce Uniunea Europeană a acuzat Rusia de șantaj energetic.

Politicienii din Europa au declarat în repetate rânduri că Rusia ar putea întrerupe gazele în această iarnă, o măsură care ar împinge Germania în recesiune și ar afecta consumatorii deja afectați de inflația în creștere.

Moscova spune că nu este interesată de o întrerupere completă a livrărilor de gaze către Europa.

Adăugând la îngrijorările de pe frontul energetic, compania ucraineană de stat care operează gazoductele a declarat că gigantul rus Gazprom (GAZP.MM) a crescut brusc, fără o notificare prealabilă, presiunea într-o conductă care traversează Ucraina pentru a livra gazul rusesc în Europa.

Astfel de vârfuri de presiune ar putea duce la situații de urgență, inclusiv la ruperi de conducte, iar operatorii de conducte sunt obligați să se informeze reciproc cu privire la acestea în avans, a precizat compania ucraineană.