Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Românii pot să-și facă doza…

Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni

Foto: Profimedia

Termenul pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID va fi redus de la 6 la 4 luni în România, începând de luni, 17 ianuarie. Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, scrie Digi 24.

„Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere – dacă vreţi – a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron. De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Şeful CNCAV a adăugat că, din punct de vedere al efectului imunologic, prin administrarea mai devreme de patru luni „se pierde efectul de booster real” al dozei de vaccin asupra răspunsului imun.

„Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie. Practic, de luni, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici toate persoanele de peste 12 ani”, a spus el.

Autoritățile din România au anunțat și că vaccinarea împotriva COVID a copiilor care au vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe pe 26 ianuarie. Programările se pot face începând chiar de azi, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Imunizarea se poate realiza, însă, și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice. Pentru acest an sunt contractate 550.000 de doze, care ajung pentru 250.000 de copii, notează sursa citată.

În România, administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (booster) a început pe 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit minimum 6 luni de la a doua doză de vaccin. Conform ultimelor date furnizate de CNCV, până miercuri în România 2.179.080 de persoane au făcut doza a treia de vaccin.