Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România transferă primii zece pacienți…

România transferă primii zece pacienți cu COVID-19 aflați în stare critică în Ungaria pentru tratament

Primii zece pacienți din România infectați cu Covid și care se află în stare critică vor fi transferați către Ungaria, după ce toate locurile din spitalele din România au fost ocupate. Opt pacienți sunt din București și doi din Timișoara și vor ajunge în spitale din Szeged și Debrecen. Ungaria s-a oferit să preia 50 din bolnavii în stare gravă care nu mai au loc în spitalele românești, transmite presa de peste Prut.

Ungaria a anunțat că va prelua din România 50 de pacienți bolnavi de Covid care necesită spitalizare la terapie intensivă, după ce România a solicitat ajutor prin Mecanismul european de Protecție Civilă.

Comunicatul Ministerului Sănătății din România:

„În cursul zilei de astăzi, 14 octombrie 2021, a început transferul în Ungaria a primilor pacienți infectați cu SARS-Cov-2, aflați în stare critică. Este vorba despre 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din unități sanitare din București și 2 din Timișoara, aflați în stare stabilă, care sunt transportabili și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă.

Din cei 10 bolnavi, un număr de 5 vor ajunge în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen. Transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.

De asemenea, personal din România a fost trimis în unitățile din cele două centre universitare pentru a asigura sprijinul necesar acestor operațiuni.

Mulțumim vecinilor noștri pentru colaborare și sprijin. Este un gest absolut firesc, de solidaritate europeană, de care trebuie să ne bucurăm. Și noi, la rândul nostru am acordat sprijin altor state atunci când am avut posibilitatea. În Ungaria vom transfera 50 de pacienți aflați în stare gravă, în mai multe etape, în centrele universitare din Szeged și Debrecen”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății. România a început săptămâna trecută discuțiile cu autoritățile din Ungaria în vederea transferării mai multor pacienți Covid grav în țara vecină pentru tratament”.