Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România interzice navele ruseşti în…

România interzice navele ruseşti în porturile sale din Marea Neagră

Potrivit Autorității Navale din România, navele înmatriculate în Rusia nu vor mai putea să acosteze în porturile românești de la Marea Neagră sau de pe Dunăre. Interdicția, stabilită la nivel european, este valabilă începând cu duminică, 17 aprilie, și este aplicabilă inclusiv iahturilor şi ambarcațiunilor de agrement, transmite Libertatea.ro.

În contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană a anunțat pe 8 aprilie un nou pachet de sancțiuni contra țării conduse de Vladimir Putin, al cincilea adoptat de la începutul invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie.

Noul pachet include interdicția de intrare în porturile UE pentru navele înmatriculate sub pavilionul Rusiei, după 16 aprilie, cu precizarea că vor fi permise derogări pentru produsele agricole și alimentare, ajutor umanitar și energie.

Astfel, începând cu data de 17 aprilie 2022, ora 00:00, „se interzice accesul în porturile românești al oricărei nave înmatriculate sub pavilionul Rusiei, inclusiv al navelor care și-au schimbat pavilionul rus în pavilionul oricărui alt stat sau care și-au schimbat înmatricularea în Rusia în înmatricularea în oricare alt stat, după 24 februarie 2022”, a transmis Autoritatea Navală Română.

Interdicția nu se va aplica în cazul unei nave care are nevoie de asistență și care caută un loc de refugiu sau care are nevoie de o escală de urgență într-un port din motive de siguranță maritimă sau din motive de salvare a unor vieți omenești pe mare.

Prin „navă”, se înțelege un iaht cu lungimea de 15 metri sau mai mare, care nu transportă mărfuri și care nu transportă mai mult de 12 pasageri, se mai arată în Decizia Consiliului din 8 aprilie privind măsuri restrictive împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei.

LIVETEXT/ A 52-a zi de război în Ucraina. Explozii la periferia Kievului. Salvatorii lucrează la fața locului, anunță primarul Kliciko