Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România. Cum va arăta dezbaterea…

România. Cum va arăta dezbaterea organizată de Klaus Iohannis cu jurnaliști, analiști și politologi

Președintele Klaus Iohannis va participa marți, de la ora 19, la o dezbatere cu jurnaliști, analiști și politologi, în Aula Carol I, de la Biblioteca Centrală Universitară de la Bucureşti. La dezbatere vor fi prezenți jurnaliști de la mai multe posturi de televiziune, posturi radio sau din presa scrisă, precum și analiști și politologi. Fiecare va putea să pună 2-3 întrebări, precizează prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, potrivit Digi24.

Dezbaterea are loc înainte de turul doi la alegeri prezidențiale 2019, care vor avea loc duminică, 24 noiembrie.

Klaus Iohannis a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută miercurea trecută la sediul PNL, că va organiza o dezbatere cu politologi şi formatori de opinie. Iohannis a precizat că nu va participa la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, deoarece aceasta „a fost parte activă a mârlăniilor pesediste şi a sprijinit activ încercările de acaparare a Justiţiei”. Viorica Dăncilă a declarat duminică, întrebată dacă va merge marți peste Klaus Iohannis la dezbaterea de la BCU, că încă nu știe ce va face, dând de înțeles că ia, totuși, în calcul o apariție intempestivă la evenimentul președintelui. 

„În sală, în afara a patru consilieri ai domnului președinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cât ne permite sala, vor fi studenți. Este o dezbatere după model american sau model francez”, a mai precizat Rareș Bogdan.

Totodată, locurile în sală vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină și presă din România.

„Întrebări vor pune între 6 și 9 jurnaliști, analiști, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituții media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susținerii societății civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13, împotriva PSD și așa mai departe, deci vor fi și din zona celor care au susținut Guvernele PSD sau instituții media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu președintele României”, a declarat Rareș Bogdan.

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României din data de 24 noiembrie 2019 a început oficial vineri 15 noiembrie și urmează să se încheie sâmbătă, 23 noiembrie.

La fel ca în primul tur, românii din diaspora vor vota pe durata a trei zile, începând de vineri, 22 noiembrie și până duminică, 24 noiembrie.

  • vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21 :00;
  • sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7:00 -21:00;
  • duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7 :00-21.00.

În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Al doilea tur de scrutin are loc în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale, sub conducerea operaţiunilor electorale de către aceleaşi birouri electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt:

  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic;
  • paşaportul simplu temporar;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt candidații rămași în cursă, după ce în primul tur au obținut cele mai multe voturi din partea alegătorilor. Klaus Iohannis a fost votat de 37,82% dintre alegători, iar Viorica Dăncilă de 22,26%.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea