Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reuters: SUA pregătesc un pachet…

Reuters: SUA pregătesc un pachet de ajutor militar de un miliard de dolari pentru Ucraina

Sursa foto: Reuters

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de un miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din pachetul de lege privind Ucraina-Israel care urmează să fie semnată, au declarat marți, 23 aprilie, pentru Reuters doi oficiali americani. Pachetul de ajutor include vehicule, muniții de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniții antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, au declarat oficialii, sub rezerva anonimatului.

Președintele Joe Biden ceruse Congresului american să acorde un ajutor de 60,8 miliarde de dolari Ucrainei, dar inițiativa s-a blocat când republicanii din Camera Reprezentanților au refuzat să avanseze măsura timp de luni de zile.

Senatul ar urma să voteze patru proiecte de lege adoptate de Camera Reprezentanților din SUA. Unul pentru Ucraina, un al doilea cu 26 de miliarde de dolari pentru Israel, un al treilea cu 8,12 miliarde de dolari „pentru a contracara China comunistă” în Indo-Pacific și un al patrulea care include o potențială interzicere a aplicației de socializare TikTok.

Proiectul de lege cu privire la Ucraina prevede, de asemenea, transferul de ATACMS (sisteme de rachete tactice ale armatei) cu o rază de acțiune de până la 190 de mile, pe care Kievul s-a angajat să nu le folosească pe teritoriul Rusiei. În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat bombardamentele cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii energetice și a orașelor ucrainene, sporind presiunea asupra Kievului, în timp ce forțele Moscovei, mai numeroase și mai bine echipate, avansează încet pe câmpul de luptă din estul țării.

Odată ce legea privind Ucraina va fi semnată, fondurile pentru refacerea stocurilor vor reveni, atenuând astfel îngrijorările Pentagonului că utilizarea Autorității prezidențiale de retragere (PDA) pentru a ajuta Ucraina ar compromite pregătirea militară a SUA.

Zeci de miliarde de dolari din proiectul de lege au fost alocate pentru cumpărarea de înlocuitori pentru armele trimise în Ucraina, împreună cu cheltuieli de transport și administrative. Proiectul de lege îi acordă președintelui o nouă autoritate de reducere a fondurilor prezidențiale în valoare de 8 miliarde de dolari. Acest lucru, adăugat la cele 3,9 miliarde de dolari rămase din PDA autorizate anterior, înseamnă că Biden poate transfera arme din stocurile americane în valoare de 11,9 miliarde de dolari fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.

Pe măsură ce fondurile de reaprovizionare vor fi utilizate, companiile americane de apărare vor obține mai multe contracte pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina se va intensifica.