Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reuters: Cum varianta Delta modifică…

Reuters: Cum varianta Delta modifică ipotezele despre coronavirus

Foto: reuters.com

Varianta Delta, considerată variantă „îngrijorătoare”, se răspândește rapid și a devenit de-acum tulpina dominantă care cauzează COVID-19 pe care a întâlnit-o lumea și crește ipotezele cu privire la boală chiar dacă națiunile slăbesc restricțiile și își deschid economiile, potrivit virologilor și epidemiologilor, transmite Reuters.

Vaccinarea rămâne singurul mod  pentru a ne proteja împotriva bolilor severe și a spitalizărilor cauzate de orice versiune a coronavirusului, iar cei mai expuși riscului sunt încă cei nevaccinați, potrivit interviurilor cu 10 experți COVID-19.

Cu privire la varianta Delta, identificată pentru prima dată în India, este capabilă să infecteze persoanele complet vaccinate cu o rată mai mare decât versiunile anterioare, specialiștii au exprimat îngrijorări.

Specialiștii menționaz că dincolo de vaccinare, trebuie păstrate și unele măsuri de prevenție: să menținem distanța fizică, să ne spălăm pe mâini, să evităm spațiile aglomerate și să purtăm mască atunci când este necesar. Aceste măsuri pot ajuta la prevenirea răspândirii bolii fără să mai fie nevoie să se recurgă la lockdown.

Recent, Israelul a reintrodus cerințele de purtare a măștii în interior și cere călătorilor să facă o carantină la sosire. Oficialii americani se gândesc dacă să revizuiască ghidul pentru masca pentru vaccinați. Județul Los Angeles, cel mai populat din Statele Unite, necesită din nou măști chiar și printre cei vaccinați în spațiile publice interioare.

„Cel mai mare risc pentru lume în acest moment este Delta”, a spus microbiologul Sharon Peacock, care conduce eforturile Marii Britanii de a secvenția genomii variantelor coronavirusului, numindu-i „cea mai potrivită și mai rapidă variantă de până acum”. Virușii evoluează constant prin mutație, apărând noi variante. Uneori acestea sunt mai periculoase decât prima formă.

Principala îngrijorare legată de varianta Delta nu este că îmbolnăvește oamenii, ci că se răspândește mult mai ușor de la persoană la persoană, crescând infecțiile și internările în rândul celor nevaccinați.

În Singapore, unde Delta este cea mai comună variantă, oficialii guvernamentali au raportat vineri că trei sferturi din cazurile sale de coronavirus au apărut în rândul persoanelor vaccinate, deși niciunul nu a fost grav bolnav.

Oficialii israelieni din domeniul sănătății au declarat că 60% din cazurile COVID-19 spitalizate actuale se află la persoanele vaccinate. Majoritatea dintre ei au vârsta de 60 de ani sau mai mult și au adesea probleme de sănătate de bază.

În Statele Unite, care a cunoscut mai multe cazuri și decese de COVID-19 decât orice altă țară, varianta Delta reprezintă aproximativ 83% din noile infecții. Până în prezent, persoanele nevaccinate reprezintă aproape 97% din cazurile severe.