Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Republica Populară Lugansk a privat…

Republica Populară Lugansk a privat limba ucraineană de statutul ei de limbă de stat

Așa-numitul „Consiliu Popular” al grupării Republicii Populare Lugansk(RPL) a privat limba ucraineană de „statutul ei de limbă de stat” pe teritoriul controlat de militanți. Amendamentul respectiv la „Constituția LNR” a fost adoptat astăzi, 4 iunie, transmite serviciul de presă al „parlamentului”, scrie novosti.dn.ua.

De acum încolo, singura limbă „de stat” în RPL va fi considerată limba rusă.

Reprezentantul lui Leonid Pasecinic, șeful grupării, a explicat în „parlament” necesitatea adoptării unei astfel de decizii prin faptul că „anume limba rusă în virtutea tradițiilor istorico-culturale joacă un rol determinant în consolidarea și dezvoltarea culturală a poporului RPL”.

Potrivit ei, o astfel de decizie nu încalcă drepturile de utilizare a altor limbi.

„Adoptarea legii va contribui la consolidarea proceselor de integrare între RPL și Federația Rusă, protejarea și susținerea limbii ruse ca limbă de stat, înmulțirea și îmbogățirea culturii spirituale”, a adăugat Nina Galan.

Pentru privarea limbii ucrainene de „statutul ei de limbă de stat” au votat 42 de deputați prezenți la ședința „Consiliu Popular”, unul s-a abținut.

Pe 6 martie, gruparea Republica Populară Donețk a privat limba ucraineană de „statutul ei de limbă de stat”. Gruparea a explicat o astfel de decizie prin faptul că utilizarea limbii ucrainene ca „limbă de stat” nu și-a găsit „ aplicare practică”.