Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reportaj Deutsche Welle. Lituania: „Noi…

Reportaj Deutsche Welle. Lituania: „Noi am putea fi următorii!”

Într-o regiune prinsă în cleşte între Kalinigrad şi Belarus oamenii se pregătesc pentru un posibil atac asupra ţării lor. UN atac al Rusiei împotriva Lituaniei. Din Marijampolė relatează Juri Rescheto pentru Deutsche Welle.

Deschideţi focul! Exerciţiul de tragere începe. Paulius Liškauskas se pregăteşte de trei ani pentru cazul de forţă majoră. Acesta nu a fost niciodată mai aproape ca acum, crede bărbatul în vârstă de 39 de ani. Pentru DW el a declarat: „Am vrut să devin membru al Uniunii Ţintaşilor Lituanieni deja din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi voia să provoace un război împotriva Ucrainei. Propaganda oficială rusă luase deja de pe atunci Lituania în vizor. Asta însemna că noi puteam fi următorii pe listă”.

Împreună cu Paulius Liškauskas încep să tragă mai mulţi bărbaţi şi o femeie. Într-o încăpere cu storurile trase, aflată la etajul întâi a unei case din centrul oraşului Marijampolė stă atârnat un ecran. Pe el rulează imagini cu „terorişti” care se ascund în spatele unei clădiri. Ei sunt ţinta. Totul ar putea să pară un inofensiv joc pe computer dacă nu s-ar auzi din boxe ţipete incredibil de realiste după fiecare foc. Sonorul parcă vrea să amintească de războiul real care are loc în prezent în mijlocul Europei.

Antrenament al Uniunii Ţintaşilor Lituanieni

Singura femeie din încăpere este soţia lui Paulius Liškauskas. Ambii poartă uniforma kaki a Uniunii Ţintaşilor Lituanieni, o organizaţie paramilitară sprijinită de stat. Uniunea respectivă este un soi de armată suplimentară şi este compusă din bărbaţi şi femei care fac antrenamente de tir în mod regulat şi sunt dispuşi oricând să lupte pentru ţara lor în caz de agresiune.

Formaţiune paramilitară cu tradiţie controversată

Uniunea are o tradiţie îndelungată şi o reputaţie controveresată. A fost înfiinţată la începutul secolului XX în toiul luptei pentru independenţa Lituaniei. În al Doilea Război Mondial a colaborat cu naziştii. După integrarea Lituaniei în URSS, ţintaşii au luptat ca partizani împotriva sovieticilor. Unii membri au devenit victime ale stalinismului. După ce Lituania şi-a proclamat independenţa la începutul anilor 1990, Uniunea a cunoscut o renaştere. Iar acum, după izbucnirea războiului din Ucraina, Uniunea este luată cu asalt de lituanieni care vor să înveţe să tragă cu arma. Paulius Liškauskas este bucuros că Uniunea din care face parte numără între timp aproximativ 14.000 de membri.

Este bucuros în primul primul rând fiindcă el şi familia sa trăiesc într-o regiune considerată foarte vulnerabilă în cazul unui război cu Rusia: Suwalki. Este o fâşie îngustă de teritoriu care leagă Lituania de Polonia, aflată la nord-vest între enclava rusească Kalinigrad şi Republica Belarus, aliată a Rusiei, la sud-est. Regiunea este singura legătură terestră a statelor baltice cu alţi parteneri din cadrul NATO. Moscova ar putea închide această legătură terestră în caz de forţă majoră, consideră localnicii, animaţi de o puternică adversitate faţă de Rusia.

Fâşia Suwalki desparte Belarus de enclava rusă Kaliningrad

Şi Paulius Liškauskas, de profesie avocat, resimte această adversitate. Dar el face distincţia între regimul de la Moscova şi poporul rus. „Am clienţi ruşi cu care sunt în continuare în contact. Nu am nimic cu ei personal. Dar urăsc statul rus şi propaganda rusă”, a declarat el.

Pasagerii ruşi trebuie să vadă în gara Vilnius ororile războiului din Ucraina

Această ură trebuie s-o resimtă şi ruşii care călătoresc cu trenul între Moscova şi enclava Kaliningrad, via capitala Lituaniei, Vilnius. Ei nu au voie să se dea jos din tren. De pe peron li se arată fotografii cu urmări sângeroase ale războiului. Şi li se adresează întrebarea dacă-l sprijină cu adevărat pe preşedintele lor, Vladimir Putin.

Războiul din Ucraina provoacă îngrijorare în Lituania

Lituania şi Rusia au făcut parte 45 de ani din acelaşi stat: URSS. După ce şi-a proclamat independenţa, Lituania a aderat în 2004 la NATO. În ultimii ani, relaţiile bilaterale cu Rusia s-au tensionat.

Războiul din Ucraina este un semnal de deşteptare pentru noi, avertizează deputatul din Parlamentul Lituaniei, Laurynas Kasčiūnas. El a declarat pentru DW că ţara sa ar trebui să se pregătească mai intens pentru o agresiune din partea Rusiei. „Avem timp doar câţiva ani pentru a ne pregăti. De aceea avem nevoie de o prezenţă sporită a NATO, ca mijloc sigur de disuasiune.”

Lituanienii au acum un avantaj tocmai din cauza războiului din Ucraina, susţine politologul Tomas Janeliūnas, profesor la Universitatea din Vilnius. Când a început războiul, mulţi lituanieni au vrut să fugă din ţară de frică, a povestit el pentru DW. Dar acum oamenii constată că armata rusă este mai slabă decât se credea.

„Războiul din Ucraina este o lecţie pentru noi. Ne dă timp să facem pregătiri. Ucrainenii fac ca noi să câştigăm timp, pe care trebuie să-l folosim pentru pregătiri”, a subliniat el.

Pregătiri de genul exerciţiilor de tragere, la care se duce regulat şi Paulius Liškauskas. El s-ar bucura de o prezenţă sporită a trupelor NATO în ţara sa. Dar în caz de război se va înrola împreună cu soţia, fără ezitare.

„Este greu să vorbeşti despre viitor. Trăim în vremuri foarte dificile şi nimeni nu ştie ce s-ar putea întâmpla mâine. De aceea este important să trăim aici şi astăzi. Cu paşi mici, cu patriotism, trebuie să ne întărim ţara.”

Războiul din Ucraina îi face pe lituanienii din regiunea Suwalki să privească cu teamă spre viitor. 

Sursa: DW
Autor: Juri Rescheto