Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reforma anti-corupție din Biserica Ortodoxă:…

Reforma anti-corupție din Biserica Ortodoxă: Patriarhul Daniel va avea un instrument de control a episcopilor corupți

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a lansat un pachet de propuneri fără precedent: incriminarea corupției și traficului de influență în regulamentele interne ale BOR, dar și înființarea unei instituții interne de control. Una dintre mizele propunerilor este apariția unui instrument prin care patriarhul să îi poată sancționa pe episcopii corupți din Biserică, lucru imposibil în acest moment, scrie g4media.ro.

Patriarhul – prin intermediul Perma­nenței Consiliului Național Bisericesc, a propus înființarea în cadrul Bisericii Ortodoxe a unor ”Corpuri canonice de control juridic și financiar” – adică organisme interne de control anti-corupție. Acestea ar urma să fie coordonate din încredințarea Patriarhului României, respectiv a Mitropolitului, de către un ierarh-vicar, potrivit comunicatului BOR.

Formularea oficială indică clar că Patriarhul va alege coordonatorul acestui corp canonic, organism de control juridic și financiar, care va urmări eventualele fapte de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență.

Dacă Sinodul BOR va aproba propunerile, va fi pentru prima oară când patriarhul Bisericii Ortodoxe va dispune de un instrument prin care să sancționeze corupția unor înalți ierarhi. Acum, patriarhul nu are un astfel de instrument de exercitare a autorității, dată fiind conducerea descentralizată a BOR, ceea ce face aproape imposibilă schimbarea din funcție a unui episcop de către patriarh. O astfel de instituție, odată înființată, va putea contribui la reformarea instituției, parazitată deseori de preoți sau ierarhi bănuiți de corupție.

Propunerile Patriarhului Daniel au venit după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a început urmărirea penală față de Arhiepiscopul Teodosie pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. În același dosar este urmărit penal și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.