Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Referendum timp de o săptămână…

Referendum timp de o săptămână în Federația Rusă. Vladimir Putin ar putea obține dreptul de-a fi președinte până în 2036

În Rusia începe a început astăzi, 25 iunie, referendumul constituțional, care va dura timp de o săptămână și care, la final, îi va permite președintelui Vladimir Putin să rămână șef al statului pentru cel puțin 16 ani, până în 2036, transmite Reuters.

La urne sunt chemați aproximativ 110 milioane de alegători. Data oficială a referendumului este 1 iulie, dar programul de votare a fost extins pentru a evita aglomeraţia, în contextul epidemiei de coronavirus.

Putin a iniţiat reforma constituţională în ianuarie, iar parlamentul de la Moscova a adoptat-o cu o largă majoritate. Reforma a fost aprobată, apoi, de Curtea Constituțională a Rusiei.

Conform actualei legi fundamentale, Putin – acum în vârstă de 67 de ani – ar fi trebuit să îşi încheie mandatul în 2024. O nouă Constituţie îi va mai permite să candideze de două ori şi să rămână preşedinte până în 2036, când ar urma să împlinească 84 de ani.

În timpul votării, unii oficiali au purtat costume, mănuși și măști de protecție complete și au luat temperaturile alegătorilor.

Opozanții s-au plâns cu privire la siguranța votării în timpul pandemiei COVID-19 și despre posibile fraude. Aceștia au mai spus că fostul ofițer KGB, în vârstă de 67 de ani, care a condus ca președinte sau prim ministru din 1999, a fost prea mult timp la putere.

Rusia a raportat peste 600.000 de cazuri COVID-19 și zilnic apar mii de noi infecții, însă autoritățile spun că noul coronavirus este în retragere și că se iau măsuri de siguranță pentru vot.