Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacția lui Zelensky după ce…

Reacția lui Zelensky după ce Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean: „Așteptăm scuze și compensații”

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy holds a bullet as he addresses the 74th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 25, 2019.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a răspuns recunoașterii vinei de către Iran pentru prăbușirea avionului ucrainean. Zelensky a declarat că așteaptă scuze oficiale din partea conducerii iraniene.

„Dimineața de astăzi nu a fost bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheierea lucrărilor comisiei internaționale, Iranul s-a declarat vinovat de prăbușirea avionului ucrainean. Insistăm însă pe admiterea deplină a vinovăției. Așteptăm din partea Iranului asigurări de disponibilitate pentru o investigație completă și deschisă, aducerea făptuitorilor în justiție, întoarcerea trupurilor morților, plata despăgubirilor, scuze oficiale pe canale diplomatice”, a spus președintele Ucrainei, potrivit hromadske.ua.

De asemenea, el și-a exprimat speranța că ancheta va continua să se producă fără întârzieri și obstacole artificiale.

„Cei 45 de profesioniști ai noștri ar trebui să beneficieze de acces complet și de asistență în stabilirea justiției”, a adăugat Zelensky.

Sâmbătă, 11 ianuarie, la trei zile de la prăbușirea, în apropiere de Teheran (Iran), a unui avion ucrainean cu 176 persoane la bord, președintele Iranului a recunoscut oficial că aparatul de zbor a fost doborât de o rachetă „lansată greșit” de iranieni, potrivit France-Presse.

„Ancheta internă a forțelor armate a ajuns la concluzia că rachetele lansate din greșeală au provocat prăbușirea avionului ucrainean și moartea a 176 de oameni nevinovați”, a relatat președintele iranian, Hassan Rohani, pe Twitter.

Acesta a mai adăugat că Iranul regretă „profund” prăbușirea, „o mare tragedie și o greșeală de neiertat”.

Un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de pasageri la bord, s-a prăbușit miercuri noapte, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Acesta avea ca destinație Kievul.

Majoritatea pasagerilor urmau doar să tranziteze capitala Ucrainei. Cele 176 de victimele ale tragediei proveneau din următoarele țări: Iran – 82; Canada – 63; Ucraina – 2 + 9 (echipaj); Suedia – 10; Afganistan – 4; Germania – 3; Regatul Unit – 3.