Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Războiul din Ucraina îi dezbină…

Războiul din Ucraina îi dezbină pe ceceni


Odată cu izbucnirea ostilităților din Ucraina, convingerile dar și acțiunile cecenilor s-au despărțit radical. În vreme ce Ramzan Kadyrov îi împinge în luptă pe așa-numiții „kadîrovțî”, radicaliștii islamici din Caucazul de Nord, clasifică participarea musulmanilor la conflictul din Ucraina drept o încălcare a interdicțiilor islamice. În momentul de față, în epicentrul conflictului din Ucraina se află două grupări de ceceni: cea care atacă orașele ucrainene și cea care apără Kievul.

Cecenii în uniforme militare rusești


Unitățile Gărzii Ruse din Cecenia au intrat în Ucraina prin Belarus, unde au ocupat poziții în ajunul începerii agresiunii militare. Așa numiții „kadîrovțî” au început să intre în Ucraina în perioada 24-25 februarie, prin zona Cernobîl.

„Kadîrovţi”, înainte de invadarea Ucrainei.


Două zile mai târziu, pe 26 februarie, cecenii au început să posteze videoclipuri filmate la baza militară ucraineană de la Gostomel, la nord-vest de Kiev.



„În primul rând, dacă cecenii mor, nimeni din Moscova nu va face vreun efort, îi vor lăsa să moară. În al doilea rând, rușilor le este convenabilă moarte soldaților ceceni. Și în final, Kadyrov își face reclamă la maxim și își dorește neapărat să câștige favoarea lui Putin”, susține Valerii Dzutsati – un analist caucazian de la fundația americană The Jamestown Foundation.


Cecenii din Ucraina


Cecenii trăiesc în Ucraina încă de la sfârșitul anilor ’80 ai secolului trecut. Primii au fost cei care au făcut armata acolo și au decis ulterior să rămână. Noi valuri de ceceni au venit în Ucraina după războaiele din anii ’90, purtate contra Federației Ruse. Ulterior, după înrăutățirea situației din Siria, cecenii care au părăsit Rusia, pentru a lupta împotriva președintelui sirian Bashir al-Assad, nu s-au putut întoarce în patria lor, așa că au ales Ucraina, ca țară de tranzit care nu impunea vize.

În 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia și problemele separatiste din Donbas, au început să apară grupuri de ceceni care, pentru a se răzbuna pe ruși din considerente istorice, s-au opus armatei Federației Ruse din așa-numitele „DPR” și „LPR”. Tot atunci, în 2014, cecenii din Ucraina au format două batalioane militare.

Batalionul Sheikh Mansour, 2014


În 2021, autoritățile ucrainene, în mod neașteptat pentru veteranii ATO (operațiunea antiteroristă a forțelor Ucrainei împotriva forțelor ruse din Donbas), s-au opus batalioanelor cecene și au cerut luptătorilor să părăsească țara.

Astăzi, în plină avansare a forțelor militare ruse, pe teritoriul Ucrainei, rămășițele acelor două batalioane s-au regrupat și participă la apărarea Kievului de invazia rușilor.

Adam Osmaev, conducătorul unui batalion cecen, care apără Kievul, a făcut apel către armata rusă să depună armele și le-a cerut părinților soldaților să facă totul pentru ca copiii lor să nu meargă la luptă în Ucraina”, transmite Kavkazr.com.

Propaganda din Cecenia

„O parte din grupul de militari ceceni de elită din aşa-numitele trupe „kadîrovţi”, care plănuiau asasinarea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, a fost lichidată”, susține Şeful Consiliului pentru Securitatea şi Apărarea Ucrainei, Oleksii Danilov.

Mamele soldaților din trupele „kadîrovţi” își deplâng fii răpuși în Ucraina.

”Copii noștri au fost bombardați din avioane americane sau turcești. Morga din Gomel e plină de ceceni. Nu am avut nevoie de acest război, am fost deja distruși în două războaie,” este mesajul audio a unei mame, care și-a pierdut fiul în Ucraina.


În același timp, Ramzan Kadyrov susține că doar doi ceceni au fost uciși în Ucraina și șase au fost răniți.

Pe 26 februarie, presa ucraineană a raportat moartea comandantului Magomed Tushaev, în vârstă de 35 de ani, care a fost imediat negată de presa cecenă și de Kadyrov personal.

Magomed Tushaev, înainte de invadarea Ucrainei de către ceceni


În Cecenia, propaganda este lansată exclusiv în stilul și spiritul trecutului sovietic, susține Kavkazr.com, o publicație caucaziană care colaborează cu renumitul holding internațional Radio Europa Liberă. Oficialii ceceni, intelectualii și politicieni, precum și părinții celor care au plecat să lupte sub steagul Rusiei în Ucraina, apar la televiziunea de stat din Groznîi, cu mesaje de susținere a războiului lansat de ruși, informează Kavkazr.com.