Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   R. Moldova și Ucraina mențin…

R. Moldova și Ucraina mențin cooperarea pentru pacea din regiune și din Uniunea Europeană

Sursa foto: mai.gov.md

Posibilitatea extinderii controlului comun la frontiera moldo-ucraineană, în vederea facilitării tranzitului de mărfuri, a fost discutată vineri, 24 februarie, de către ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco și omologul său ucrainean, Igor Klimenko.

Potrivit autorităților, măsurile vor contribui la reducerea șantajului economic din partea Rusiei și la asigurarea securității lanțului alimentar între Ucraina și Uniunea Europeană.

Cei doi oficiali s-au informat reciproc despre „situația la zi, îngrijorările cetățenilor, (…) și despre măsurile luate de autoritățile moldovenești și ucrainene la frontiera de stat în gestionarea afluxului de refugiați”.

Cei doi demnitari au discutat despre „reziliența, solidaritatea și cooperarea țărilor noastre în fața amenințărilor externe” și au convenit să „mențină cooperarea dintre unitățile de poliție și cele ale poliției de frontieră”.

La un an de la izbucnirea războiului în Ucraina, autoritățile R. Moldova „condamnă agresiunea nejustificată a Federației Ruse”, își reafirmă „suportul, inclusiv pe sprijin și asistență celor care fug din calea războiului” și își exprimă „recunoștință poporului ucrainean și colegilor din țara vecină, care luptă acum nu doar pentru pacea din Ucraina, dar și pentru cea din R. Moldova și din Uniunea Europeană”.

Ministrul Klimenko a „mulțumit cetățenilor R. Moldova, mai ales celor din localitățile aflate la granița moldo-ucraineană, pentru rezistența, toleranța de care dau dovadă (…) și a dat asigurări că Ucraina ține piept și luptă acum pentru pacea noastră, a tuturor”.

În semn de solidaritate, mai mulți șefi ai subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne au mers vineri, 24 februarie, să depună flori la Ambasada Ucrainei în R. Moldova, pentru eroii căzuți în război.