Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin l-ar putea demite pe…

Putin l-ar putea demite pe premierul Rusiei, după ce a anunțat că are Covid-19

Premierul rus Mihail Mişustin a anunțat că a fost diagnosticat cu noul coronavirus, iar surse guvernamentale, citate de site-ul meduza.io, susțin că aceasta și-ar putea pierde funcția.

Mişustin l-a informat pe Putin că a fost depistat pozitiv.

„Am aflat că testul meu a fost pozitiv. Ținând cont de acest lucr și în concordanță cu regulile impuse, m-am izolat și voi respecta instrucțiunile medicilor. Este esențial să-mi protejez colegii”, i-a spus Mişustin lui Putin într-o intervenție video.

Mişustin a sugerat ca prim-vicepremierul Andrei Belousov să devină prim-ministru interimar pe perioada absenţei sale, iar Putin a semnat, în câteva ore, un ordin prin care îl numea pe Belousov premier interimar.

Site-ul opoziției meduza.io scrie că surse guvernamentale susțin că Mihail Mişustin și-ar putea pierde funcția.

Potrivit acestor surse, președintele Putin a folosit un ordin executiv separat pentru numirea lui Andrey Belousov în funcția de prim-ministru. Cu toate acestea, potrivit unui articol din Constituție (pe care Putin îl menționează în ordinul său), nu sunt necesare documente suplimentare atunci când unul dintre adjuncții primului ministru acționează ca interimar pe perioada absenței acestuia. Un ordin prezidențial de numire a unuia dintre adjuncții primului ministru în funcția de prim-ministru interimar (pentru o perioadă de până la două luni) este necesar numai atunci când actualul șef de cabinet a fost demis. În plus, din ordinul executiv al lui Putin lipsește cuvântul „temporar”.

Până acum, președintele Rusiei nu a numit niciodată un șef de cabinet interimar atunci când premierul a plecat în concediu sau s-a aflat în concediu medical, scrie sursa citată.

O sursă apropiată administrației lui Putin a declarat pentru Meduza că Mişustin ar putea prelua o altă funcție în guvern după recuperare.

„În calitate de fost specialist în domeniul fiscal, el a fost numit cu alt scop: controlul cheltuielilor cu proiecte naționale, când mai erau încă bani. Circumstanțele sunt total diferite acum; economia este total diferită din cauza pandemiei și este nevoie de un pas important. Iar Mişustin nu va putea face asta”, a declarat sursa citată de Meduza.

Rusia a înregistrat până acum 106.498 de cazuri de infectare şi 1.073 de decese legate de COVID-19.

Sursa: meduza.io, stirileprotv.ro