Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin a cerut guvernului de…

Putin a cerut guvernului de la Moscova să organizeze un festival al „filmelor documentare patriotice” despre invazia Rusiei în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului de la Moscova să asigure, până în luna februarie, difuzarea în cinematografe a „filmelor documentare patriotice” dedicate invaziei Rusiei în Ucraina și „luptei împotriva răspândirii ideologiei neonaziste și neofasciste”.

Potrivit site-ului Kremlinului, Ministerul Culturii al Federației Ruse trebuie să înainteze propuneri pentru organizarea unui festival de „filme documentare patriotice” până pe 1 februarie 2023.

Putin a ordonat Ministerului Apărării să acorde asistență cineaștilor ruși care vor produce „documentare” dedicate „eroismului participanților la operațiunea militară specială”, a declarat Kremlinul, folosind termenul oficial pentru ofensivă, notează The Moscow Times.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a primit ordin să-i prezinte lui Putin un raport cu privire la aceste acțiuni până pe 1 martie.

De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, posturile de televiziune de stat au intensificat propaganda Kremlinului, prezentând trupele rusești drept „eroi care luptă în Ucraina”. În Rusia, instituțiile media independente au fost suspendate sau închise, iar mulți jurnaliști, care au criticat Kremlinul, au părăsit țara. De asemenea, criticile la adresa ofensivei din Ucraina se pedepsesc cu închisoarea, în timp ce cuvinte precum „război” și „invazie” sunt interzise.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Escaladarea conflictului din Ucraina a provocat victime civile și distrugerea infrastructurii civile, forțând oamenii să își părăsească locuințele în căutare de siguranță și asistență. Milioane de refugiați din Ucraina au trecut granițele în țările vecine.