Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtătorul de cuvânt al Kremlinului…

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului amenință: „Rusia va considera încercările Ucrainei de a recuceri Donbasul și alte regiuni drept un atac asupra teritoriilor sale dacă rezultatele referendumurilor vor fi pozitive”

Rusia va considera încercările Ucrainei de a recuceri Donbasul și regiunile Zaporojie și Herson drept un atac asupra teritoriilor sale dacă rezultatele referendumurilor vor fi pozitive, a declarat vineri, 23 septembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Peskov a spus că imediat după „intrarea” regiunilor ucrainene în componența Federației Ruse, „Constituția Rusiei va fi pusă în aplicare în aceste teritorii”.

„Totul este foarte clar stabilit în această privință”, a spus el.

NATO a condamnat, joi, planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina și a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, relatează Reuters.

„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina nu au legitimitate și vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianței.

„Aliații NATO nu vor recunoaște anexarea lor ilegală și nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind „aderarea la Rusia” urmează să aibă loc de vineri până marți, 23 septembrie – 27 septembrie, în mai multe regiuni aflate sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul țării.

Într-un discurs adresat cetățenilor Rusiei, miercuri dimineață, 21 septembrie, Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă. Un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul Kremlinului. Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au „experiență relevantă”.

Discursul lui Putin a urmat după ce forțele rusești au înregistrat tot mai multe victime și au suferit eșecuri pe câmpul de luptă, care au fost alungate din zonele pe care le capturaseră în nord-estul Ucrainei în urma contraofensivei ucrainene din această lună.

Așa-numiții șefi ai republicii populare Donețk și Lugansk au anunțat, pe 20 septembrie, organizarea de „referendumuri” privind aderarea la Rusia.