Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Publicația independentă rusă „Novaya Gazeta”…

Publicația independentă rusă „Novaya Gazeta” a fost amendată cu 300 de mii de ruble pentru un video, publicat pe 24 februarie, în care redactorul-șef Dmitri Muratov a condamnat războiul din Ucraina – presa

Sursa foto: Novaya Gazeta

Publicația independentă din Rusia „Novaya Gazeta” a fost amendată cu 300.000 de ruble pentru „difuzarea de falsuri care reprezentau o amenințare de încălcare în masă a ordinii publice sau a siguranței publice”. O decizie în acest sens a fost luată de Tribunalul districtual Simonovski din Moscova, scrie Novaya Gazeta Europe.

Potrivit TASS, publicația a fost amendată pentru un mesaj video al redactorului-șef al „Novaya Gazeta”, Dmitri Muratov, publicat pe 24 februarie, zi în care Rusia a invadat Ucraina. În acel video, Muratov a condamnat războiul din Ucraina.

Videoclipul a fost blocat la solicitarea Procuraturii Generale, iar redactorii publicației consideră acest lucru un act de cenzură militară.

Publicaţia independentă „Novaya Gazeta” a anunţat, pe 28 martie, suspendarea apariţiei sale atât în format online, cât şi în versiunea tipărită, până la sfârşitul războiului din Ucraina.

Atunci, redactorul-şef al publicației, Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021, a explicat că a luat această decizie după ce a primit al doilea avertisment din partea Roskomnadzor, în mai puţin de o săptămână, pentru încălcarea legii privind „agenţii străini”.

Pe fundalul cenzurii totale din presa rusă, jurnaliștii de la Novaya Gazeta, care au părăsit Rusia, și-a deschis un nou site în Letonia, Novaya Gazeta Europe.

În iunie, Dmitri Muratov a anunțat despre lansarea unui supliment al ziarului, care se va numi „NO”, și a unui canal de YouTube cu același nume.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. În cele aproape cinci luni de la începutul invaziei ruse, sute de localități din Ucraina au fost distruse, iar mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele și să fugă din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133