Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Protestele violente din Kazahstan: Președintele…

Protestele violente din Kazahstan: Președintele țării a declarat că va discuta posibilitatea încetării mandatului Parlamentului și a posibilității de a organiza alegeri anticipate

Președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a declarat miercuri, 5 ianuarie, că va discuta problema încetării puterilor Parlamentului și a posibilității de a organiza alegeri naționale anticipate. Declarațiile vin în contextul manifestațiilor violente împotriva creşterii preţului la gaze care a reunit, două zile consecutiv, câteva mii de persoane la Almaty, capitala economică a acestei ţări din Asia Centrală.

Totodată, miercuri, 5 ianuarie, un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almaty, capitala economică a Kazahstanului, scena unor proteste fără precedent provocate de o majorare a preţului la gaz. De asemenea, potrivit imaginilor care circulă pe rețelele sociale, clădirea a fost incendiată, scrie Meduza.

Tot presa străină transmite că furnizorul de internet Kazakhtelecom a deconectat internetul în toată țara, iar rețeaua telefonică a fost întreruptă și în Almaty.

Ce s-a întâmplat în Kazahstan: Pe 2 ianuarie, au început protestele în Kazahstan împotriva creșterii, de două ori, a prețurilor la combustibil. După trei zile de demonstrații – manifestații violente, președintele Kassym-Jomart Tokayev a demis Guvernul, a impus reglementarea de stat a prețurilor și a declarat o situație de urgență în trei regiuni, dar protestele au continuat. În dimineața zilei de 5 ianuarie, manifestanții s-au ciocnit cu forțele de ordin și au încercat să pună mâna pe clădirile administrației din marile orașe.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: LIVE/ Protestatarii au incendiat principala clădire administrativă din Kazahstan: A fost deconectat internetul