Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste în Rusia, după condamnarea…

Proteste în Rusia, după condamnarea lui Navalny. Peste 1 000 de manifestanți au fost reținuți

După ce opozantul rus Alexei Navalny a fost condamnat marți, 2 februarie, de un tribunal din Moscova, la doi ani și opt luni de închisoare, peste 1 000 de persoane au fost reținute în timpul protestelor, relatează Novaya Gazeta.

Imediat după pronunțarea sentinței, mai mulți oameni au ieșit să protesteze pe străzile Moscovei și Sankt Petersburgului.

Potrivit sursei citate, polițiștii au folosit forța fizică împotriva protestatarilor, fiind reținuți și câțiva jurnaliști. Un reporter a fost bătut de trupele speciale. Printre cei reținuți a fost și jurnalistul „Open Media” Dmitry Nikitin. 

Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat, marți seara, pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, condițiile perioadei de probațiune, potrivit cărora politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.

Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.

Cu toate acestea, doi ani mai târziu, instanța l-a condamnat pe Alexei Navalny la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de probă de cinci ani, care a fost prelungită cu încă un an în 2017. Astfel, perioada de probă a expirat pe 29 decembrie 2020. Fratele politicianului, Oleg, a fost codamnat la detenție.

În octombrie 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a decis că verdictul în dosarul „Yves Rocher” era motivat politic, arbitrar și nerezonabil, oferind fraților Navalny despăgubiri în valoare totală de 76 de mii de euro și 460 de mii de ruble.

În 2019, CtEDO a constatat că aflarea lui Alexei Navalny în arest la domiciliu, în 2014, timp de mai bine de zece luni, a fost ilegală.

Procuratura Generală a Rusiei a susținut însă poziția Serviciului Federal de Executare a Pedepselor (FSIN).

Navalny a revenit în Rusia pe 17 ianuarie, după ce a urmat tratamentul în Germania în urma unui atentat la viața sa, el fiind otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic „Noviciok”. El a fost reținut pe un aeroport din Moscova și dus la secția de poliție Khimki. Tot acolo, o zi mai târziu, pe numele lui Navalny a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. Mai apoi, el a fost transferat în izolatorul „Matrosskaya Tishina”.