Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai mulți lideri mondiali cer…

Mai mulți lideri mondiali cer eliberarea imediată a lui Alexei Navalny

Colaj ZdG

Mai mulți oficiali mondiali cer eliberarea opozantului rus Alexei Navalny, condamnat, marți seara, de o instanță din Moscova, la doi ani și opt luni de închisoare. Printre cei care au venit cu reacții sunt cancelarul german, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, șeful diplomației europene, Josep Borrell, dar și premierul Canadei, Justin Trudeau.

Angela Merkel susține că verdictul împotriva lui Navalny este foarte departe de normele statului de drept.

„Verdictul împotriva lui Alexei Navalny este foarte departe de normele statului de drept. Navalny trebuie să fie eliberat imediat. Violenţa contra manifestanţilor paşnici trebuie să înceteze”, a scris cancelarul federal într-un mesaj publicat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

Emmanuel Macron a calificat sentința dată lui Navalny „inacceptabilă” şi a cerut „eliberarea imediată” a acestuia. Președintele Franței a ales să scrie mesajul în limba rusă.

„Condamnarea lui Alexei Navalny este inacceptabilă. Un dezacord politic nu este niciodată o crimă. Solicităm eliberarea sa imediată. Respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor democratice nu sunt negociabile”, a reacţionat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter și pe Facebook.

Șeful diplomației europene susține că sentința dictată împotriva lui Navalny contravine deciziei CtEDO în acest caz și a cerut eliberarea imediată a acestuia.

„Condamnarea lui Alexei Navalny este contrară angajamentelor internaționale asumate de Rusia privind statul de drept și libertățile fundamentale. Condamnarea este contrară verdictului Curții Europene a Drepturilor Omului, care a decis că acest caz a fost arbitrar și nerezonabil”, se arată în reacția șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Premierul britanic, Boris Johnson, a calificat decizia de condamnare drept „o pură lașitate” din partea Rusiei.

„Decizia lui Navalny de a reveni în Rusia, după ce a fost otrăvit, a fost un act cu adevărat curajos și altruist. În schimb, hotărârea de astăzi (marți – n.r.) a fost pură lașitate și nu corespunde standardelor de bază ale justiției. Alexei Navalny trebuie să fie eliberat imediat”, a scris premierul britanic, Boris Johnson.

Cancelarul Austriei: Condamnarea lui Alexei Navalny este inacceptabilă.

„Condamnarea lui Alexei Navalny este inacceptabilă. Cer eliberarea sa imediată și încetarea violenței împotriva manifestanților pașnici. Trebuie garantate statul de drept și dreptul la libertatea de exprimare”, a scris cancelarul Austriei, Sebastian Kurz.

Justin Trudeau: Justiția nu trebuie niciodată folosită în scopuri politice

„Canada condamnă cu fermitate încarcerarea lui Alexei Navalny în Rusia. Solicităm eliberarea sa imediată, precum și eliberarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor care au fost reținuți în ultimele săptămâni. Justiția nu trebuie niciodată folosită în scopuri politice”, a fost reacția premierului Canadei, Justin Trudeau.

Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat, marți seara, pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, perioada de probațiune, potrivit căreia politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.