Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste în Brazilia. Protestatarii au…

Proteste în Brazilia. Protestatarii au intrat cu forța în Congres, Curtea Supremă și Palatul prezidențial. Liderii mondiali condamnă „actele de violență și dezordinea”

Sursa foto: cnn.com

La aproximativ o săptămână de la investirea noului președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, sute de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au intrat cu forța în clădirea Congresului, Curtea Supremă și Palatul prezidențial duminică, 8 ianuarie, relatează CNN.

Niciuna dintre camerele Congresului nu se afla în sesiune în momentul în care protestatarii au vandalizat sala Congresului. Președintele Lula nu se afla nici el în interiorul Palatului prezidențial în timpul invaziei protestatarilor.

Cele trei clădiri guvernamentale au fost eliberate câteva ore mai târziu de protestatari, iar cel puțin 400 de persoane au fost arestate, potrivit guvernatorului Districtului Federal, Ibaneis Rocha.

Câteva ore mai târziu, Rocha a fost suspendat din postul său pentru 90 de zile de către judecătorul de la Curtea Supremă, Alexandre de Moraes. Judecătorul a ordonat, de asemenea, armatei să desființeze taberele susținătorilor lui Bolsonaro din țară timp de 24 de ore și a indicat poliției să aresteze orice protestatari care se află încă în stradă, potrivit unui ordin judecătoresc.

Potrivit documentului, comandanții forțelor armate, ale poliției și ministrul apărării vor fi trași la răspundere în instanță dacă lagărele nu vor fi desființate până luni, a declarat Moraes, potrivit CNN.

Adresându-se reporterilor după tulburări, ministrul Justiției, Flavio Dino a descris evenimentele de duminică drept „o lovitură de stat” și a spus că guvernul va consolida securitatea în capitală.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a promis că va pedepsi sutele de protestatari, susținători ai fostului lider al țării, Jair Bolsonaro, după ce aceștia au luat cu asalt clădirile guvernamentale, spărgând geamuri și folosind mobilierul pentru crearea baricadelor împotriva forțelor de securitate.

Într-o conferință de presă, Lula a descris evenimentele din capitala Braziliei ca fiind „barbare” și pe susținătorii lui Bolsanaro „fasciști”. „Acești oameni reprezintă tot ceea ce este abominabil în politică”, a spus el, adăugând că „toți cei care au făcut acest lucru vor fi găsiți și pedepsiți”.

Încălcările au avut loc la aproximativ o săptămână de la învestirea președintelui Lula da Silva, care a revenit la putere după o pauză de 12 ani. El l-a învins pe Bolsonaro în turul doi al alegerilor din 30 octombrie.

Administrația lui Bolsonaro a declarat anterior că a cooperat la tranziția puterii, dar liderul de extremă dreapta nu și-a recunoscut în mod explicit pierderea alegerilor și a părăsit țara înainte de învestirea lui Lula, momentan aflându-se în Statele Unite ale Americii.

„Congresul Național nu a negat niciodată vocea celor care vor să demonstreze pașnic. Dar nu va lăsa loc pentru tulburări, distrugeri și vandalism”, a declarat Arthur Lira, președintele Camerei Inferioare a Congresului, pe Twitter.

„Cei responsabili pentru promovarea și complicitatea acestui atac asupra democrației braziliene și a principalelor sale simboluri trebuie identificați și pedepsiți în conformitate cu legea”.

Mai mulți lideri mondiali și-au exprimat sprijinul pentru președintele Lula

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a condamnat duminică după-amiază violențele din capitala Braziliei și „orice efort de subminare a democrației în Brazilia”.

Președintele Biden urmărește îndeaproape situația, iar sprijinul nostru pentru instituțiile democratice ale Braziliei este de neclintit. Democrația braziliană nu va fi zdruncinată de violență, a scris Sullivan pe Twitter.

Guvernul portughez a afirmat într-o declarație că condamnă „actele de violență și dezordinea care au avut loc astăzi în Brazilia” și a promis sprijin pentru autorități „în restabilirea ordinii și a legalității”.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat altor lideri mondiali pentru a-i oferi sprijin președintelui Lula: „Voința poporului brazilian și instituțiile democratice trebuie să fie respectate. Președintele Lula da Silva poate conta pe sprijinul necondiționat al Franței”, a declarat Macron pe Twitter.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a condamnat, de asemenea, „asaltul asupra instituțiilor democratice din Brazilia” și a promis sprijin președintelui brazilian.