Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procurorii americani l-au acuzat pe…

Procurorii americani l-au acuzat pe un producător de televiziune rus de încălcarea sancțiunilor legate de Crimeea

Procurorii americani l-au acuzat joi pe oligarhul rus și producătorul de televiziune, Konstantin Malofeyev, de încălcarea sancțiunilor ce-i contravin ca urmare a incaziei ruse din 2014 în Crimeea, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiție New York.

John Hanick, cetățean american, a fost arestat în februarie la Londra, iar Statele Unite solicită acum extrădarea lui. Hanick a fost acuzat de încălcarea sancțiunilor SUA rezultate de invazia Rusiei din 2014 a peninsulei Crimeea.

Malofeyev deține Tsargrad TV, un canal de televiziune creștin ortodox.

El a fost plasat sub acuzații și sancțiunile UE în 2014 din cauza acuzațiilor că a finanțat separatiștii pro-Moscova care luptă în Ucraina, ceea ce el neagă. Rusia consideră că astfel de sancțiuni occidentale sunt ilegale.

„Konstantin Malofeyev este strâns legat de agresiunea rusă în Ucraina”, a spus Damian Williams, SUA. Procurorul Districtului de Sud din New York, a declarat într-un comunicat.

„Rechizitoriul deschis astăzi arată angajamentul acestui birou pentru aplicarea legilor menite să-i împiedice pe cei care și-ar folosi averea pentru a submina procesele democratice fundamentale”.

Rechizitoriul a fost deschis a doua zi după ce Departamentul de Justiție a lansat un grup de lucru, cunoscut sub numele de KleptoCapture, care urmărește să caute confiscări civile și penale ale bunurilor aparținând oligarhilor ruși despre care Washingtonul spune că permit invazia Rusiei în Ucraina.

Hanick, în vârstă de 71 de ani, s-a mutat la Moscova în 2013 pentru a începe să lucreze pentru Malofeyev și a continuat să lucreze pentru el după ce a fost sancționat anul următor, au spus procurorii. Malofeyev și-a supravegheat compensația, iar Hanick a transferat unele dintre plățile primite către un cont bancar din New York, au adăugat ei.

Hanick a încetat să lucreze pentru rețeaua de televiziune în 2017 și a făcut declarații false despre munca sa cu Malofeyev în timpul unui interviu din februarie 2021 cu FBI, au spus procurorii.

Tsargrad TV a fost implicat într-o dispută juridică prelungită cu Google Alphabet Inc, după ce canalul a declarat că YouTube și-a blocat contul în iulie 2020 fără a furniza un motiv. Google a declarat la acea vreme că are o politică de suspendare a conturilor constatate că încalcă sancțiunile sau regulile de restricție comercială. Un tribunal din Moscova a declarat în aprilie că Google trebuie să restabilească contul lui Tsargrad sau să se confrunte cu o amendă zilnică de 100.000 de ruble (918,32 dolari), care s-ar dubla în fiecare săptămână pe care Google nu a respectat-o.