Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Primul vas ucrainean de cereale…

Primul vas ucrainean de cereale ajuns în largul coastelor turcești este inspectat la Istanbul: după verificări se va îndrepta către portul libanez Tripoli – FOTO

O echipă de inspectori s-a îmbarcat miercuri pe prima navă care transportă cereale și care a părăsit porturile ucrainene în timp de război, înainte de a continua drumul spre destinația sa finală în Liban, în baza unui acord intermediat de ONU care are ca scop atenuarea crizei alimentare globale. După inspecție, nava va părăsi Bosforul și se va îndrepta către portul libanez Tripoli, relatează Reuters.

Două bărci care transportau personal de inspecție au părăsit un mic port de pescuit din districtul Rumeli Feneri din Istanbul îndreptându-se către nava ucraineană, care era înconjurată de două bărci de pază de coastă și un elicopter plutea în jurul ei.

Inspecția, care este efectuată miercuri de personalul ucrainean, turc, rus și ONU, care lucrează la Centrul Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, urmează să se încheie în jurul prânzului. 

„Este prima navă care merge de-a lungul „culoarului de cereale” convenit cu ONU și Turcia. Datorită Forțelor Armate și serviciilor portuare, RAZONI și-a parcurs în siguranță drumul spre Bosfor, unde a fost inspectat de reprezentanții CSC. Pe exemplul lui RAZONI, toate măsurile de control și coordonare necesare între Ucraina sunt în curs de finalizare și de lucru și partenerii semnatari – ONU și Turcia”, a subliniat ministrul Infrastructurii al Ucrainei Oleksandr Kubrakov.

În același timp, sunt acceptate cereri pentru intrarea de noi nave în porturile ucrainene pentru încărcarea produselor agricole. În prezent, 17 nave sunt încărcate și așteaptă permisiunea de a pleca din porturile ucrainene.

Nava, Razoni, a plecat luni dimineață din portul din Odesa, Ucraina, transportând 26.527 de tone de porumb către Tripoli, Liban. A ancorat la intrarea în Bosfor marți noaptea.

Navigarea a fost posibilă după ce Ankara și Națiunile Unite au negociat luna trecută un acord de export de cereale și îngrășăminte între Moscova și Kiev – o descoperire diplomatică rară într-un război prelungit de uzură.