Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Primul fost președinte urmărit penal…

Primul fost președinte urmărit penal din istoria SUA. Donald Trump afirmă că ar putea fi arestat

Foto: Digi 24

Fostul președinte american, Donald Trump, a anunțat că va fi arestat marți, 21 martie, în urma descoperirilor făcute în investigația cazului în care i-ar fi plătit 130 000 de dolari starului porno Stormy Daniels în 2016, scrie BBC. Potrivit sursei citate, Trump ar fi primul președinte american care se confruntă cu acuzații penale.

De ce este acuzat Trump?

Donald Trump și Stormy Daniels. Sursa foto: BBC

În 2016, starul de filme pentru adulți Stormy Daniels a contactat mai multe publicații media oferindu-le să le vândă versiunea ei a relației sale amoroase cu Donald Trump din 2006.

Trump a aflat despre demersurile făcute de Daniels, iar avocatul său, Michael Cohen, a plătit-o cu 130.000 de dolari pe actriță ca să nu povestească ce s-a întâmplat între cei doi.

Acest lucru nu este ilegal. Însă, când Trump l-a rambursat pe Cohen, în evidențe apare că plata ar fi fost făcută pentru a acoperi cheltuieli legale. Procurorii spun că în acest fel Trump a falsificat acte comerciale, ceea ce este o contravenție, o infracțiune penală, în New York.

Procurorii mai pot demonstra și că acțiunile lui Trump încalcă legile electorale, pentru că fostul președinte american ar fi încercat să ascundă plățile către Daniels ca să îi lase pe votanți să știe că a avut o aventură amoroasă cu actrița.

Va fi Trump trimis în judecată?

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

Decizia de a pune pe cineva sub acuzare revine procurorului districtual al New York-ului, Alvin Bragg. El este singurul care știe dacă sau când Trump va fi inculpat oficial. Avocații lui Trump au spus săptămâna trecută că fostului președinte american i s-a oferit șansa de a apărea în fața marelui juriu, ceea ce se consideră a fi un semn că investigația se apropie de final.

Dacă va fi urmărit penal, avocații lui Trump au indicat faptul că arestarea fostului președinte ar urma procedura standard. Acest lucru înseamnă că ar urma să plece din casa lui din Mar-a-Lago, Florida, pentru a se prezenta la tribunalul din orașul New York, acolo unde i se vor lua amprentele și pozele oficiale.

O condamnare pentru o contravenție ar rezulta într-o amendă. Dacă Trump ar fi condamnat pentru o infracțiune, el s-ar confrunta cu o pedeapsă maximă de 4 ani de închisoare. Unii experți legali spun că Trump cel mai probabil va primi o amendă și că nu va ajunge în spatele gratiilor.

Donald Trump. Sursa foto: ABCnews

Vor fi proteste?

După ce a sugerat în postarea sa că va fi arestat marți, Trump a cerut în repetate rânduri ca suporterii lui să iasă în stradă la proteste. „Nu putem să mai permitem așa ceva. Ei ne omoară națiunea în timp ce noi stăm în spate și privim. Nu putem să mai permitem așa ceva. Ei ne omoară națiunea în timp ce noi stăm în spate și privim”, a scris Trump pe o rețea de socializate într-un mesaj plin de majuscule.

Potrivit sursei citate, cuvintele sale amintesc de retorica nervoasă pe care a folosit-o înainte de atacul asupra Capitoliului Statelor Unite din 2021 și a stârnit noi îngrijorări despre posibilitatea ca eventualele proteste să nu degenereze în acte de violență. „Nu tolerăm nicio încercare de intimidare a biroului nostru sau de amenințare a statului de drept în New York”, a scris procurorul Bragg.

Mai poate Trump să candideze la postul de președinte?

O punere sub acuzare sau chiar o condamnare penală nu l-ar împiedica pe Trump să își continue campania prezidențială dacă vrea să o facă. Fostul președinte a oferit multe indicii că va candida în alegerile din 2024 indiferent de ceea ce se va întâmpla.

Mai mult, nu există nicio lege care să nu îi permită unui american ce se face vinovat de o infracțiune să candideze și să fie ales președinte, chiar și din închisoare. Arestarea lui Trump îi va complica, însă, campania electorală și va inflama spiritele și așa încinse din societatea americană.

Conservatorii sunt de părere că fostul președinte este supus unui stadard diferit al justiției, în timp ce liberalii văd în această problemă o chestiune de a-i trage la răspundere pe cei care încalcă legea – chiar și pe cei care ocupă cele mai înalte poziții de conducere.