Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Primii ucraineni evacuați de la…

Primii ucraineni evacuați de la uzina „Azovstal” din Mariupol, înconjurată de armata rusă, au ajuns în siguranță în Zaporojie – VIDEO

Autobuzele care transportă primii ucrainenii evacuați de la uzina metalurgică „Azovstal” din Mariupol au ajuns în orașul Zaporojie, controlat de autoritățile ucrainene.

Oamenii sunt întâmpinați de forțele de ordine ucrainene, voluntari gata să le acorde primul ajutor și zeci de jurnaliști aflați acolo ca să afle detalii despre clipele îngrozitoare prin care au trecut aflându-se în Mariupol, unul dintre orașele devastate de bombardamentele rusești și care se află în pragul unei catastrofe umanitare.

Duminică, 1 mai, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a anunțat că a început evacuarea oamenilor de la uzina metalurgică „Azovstal” din Mariupol.

Pe 3 mai, vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk a anunțat că, în primele două zile, peste o sută de femei, copii și bătrâni au fost evacuați de pe teritoriul uzinei „Azovstal”.

„După cum știți, sute de civili rămân blocați la Azovstal, împreună cu apărătorii Mariupolului. (…) Președintele Zelensky a preluat personal controlul asupra situației. Pe 27 aprilie, președintele Ucrainei s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. În urma întâlnirii, s-a ajuns la un acord privind o operațiune umanitară comună a Ucrainei împreună cu ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Indiferent de situația militară din jurul Mariupolului, vom lupta pentru fiecare dintre soldații și civilii noștri care rămân în oraș. Operațiunea umanitară Mariupol va continua până când ne vom atinge obiectivele – salvarea vieților cetățenilor noștri”, scrie vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk.

Marți, 3 mai, este a 69-a zi de război în Ucraina. După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie, sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar mii de oameni au fugit din calea războiului.

Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69