Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele SUA: Eliberarea orașului Herson…

Președintele SUA: Eliberarea orașului Herson este „o victorie semnificativă pentru Ucraina”

Sursa foto: CNN

Eliberarea orașului Herson „a fost o victorie semnificativă pentru Ucraina”, a declarat luni, 14 noiembrie, președintele american Joe Biden, la Bali, unde urmează să participe la summitul G20, scrie CNN. Biden a subliniat că orice negocieri în vederea unei încetări a focului vor necesita ca Ucraina să aibă un loc la masă.

„În primul rând, a fost o victorie semnificativă, semnificativă pentru Ucraina și nu pot face altceva decât să aplaud curajul, determinarea și capacitatea poporului ucrainean și a armatei ucrainene.

Adică, au fost cu adevărat extraordinari. Am fost foarte clar că vom continua să oferim capacitatea poporului ucrainean de a se apăra singur – și nu ne vom angaja în nicio negociere. Nu există nimic despre Ucraina fără Ucraina, aceasta este o decizie pe care Ucraina trebuie să o ia”, a declarat Biden la Bali, unde are loc summitul G20.

Tot luni, 14 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko a declarat că Rusia „nu este în poziția” de a stabili reguli pentru negocieri.

„Formula de pace pentru Ucraina rămâne neschimbată: încetarea imediată a războiului, retragerea tuturor trupelor rusești, restabilirea integrității teritoriale ucrainene, rambursarea daunelor și oferirea de garanții efective de nerepetare a agresiunii”, a scris Nikolenko pe Facebook.

Președintele SUA Joe Biden a mai declarat luni, la Bali, că el crede că ostilitățile din regiunea Herson vor „încetini puțin din cauza lunilor de iarnă și a incapacității de a se deplasa la fel de bine, la fel de ușor în jurul țării”, adăugând ulterior că rămâne încrezător „că Rusia nu va ocupa sau apăra Ucraina așa cum a intenționat de la început”.

Vineri, 11 noiembrie, orașul Herson a revenit sub controlul trupelor ucrainene, după ce timp de nouă luni a fost ocupat ilegal de către armata rusă.

„Astăzi este o zi istorică. Ne luăm Hersonul înapoi. Apărătorii noștri se apropie de oraș, dar unități speciale sunt deja în el. Oamenii din Herson așteptau. Nu au renunțat niciodată la Ucraina. Speranța pentru Ucraina este întotdeauna justificată, iar Ucraina se întoarce întotdeauna la ai săi”, a transmis președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, într-un mesaj pe rețelele de socializare.

Summitul G20 are loc în Indonezia, în perioada 15-16 noiembrie 2022. Președintele rus Vladimir Putin nu participă la reuniune, Rusia fiind reprezentată de ministrul de externe, Serghei Lavrov.