Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Kârgâzstanului a demisionat

Președintele Kârgâzstanului a demisionat

Președintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, și-a dat demisia din funcție, după 10 zile de proteste și violențe izbucnite în urma unor alegeri contestate, conform Reuters.

Jeenbekov și-a motivat demisia prin faptul că vrea să evite confruntări între forțele de securitate și protestatarii care cer plecarea sa de la putere.

Autoritățile au anulat scrutinul după ce susținătorii opoziției au ieșit în stradă și au preluat controlul asupra mai multor clădiri guvernamentale.

Jeenbekov anunțase săptămâna trecută că va demisiona însă a declarat că va face acest lucru doar după ce vor fi organizate noi alegeri parlamentare.

Miercuri, Jeenbekov a acceptat nominalizarea lui Sadyr Japarov, preferat de parlament, pentru funcția de prim-ministru. Japarov, un naționalist eliberat din închisoare de susținătorii săi săptămâna trecută, și aliații acestuia i-au cerut lui Jeenbekov să își dea demisia.

Autorităţile Kârgâzstanului, ţară săracă, au fost slăbite în ultimele luni de o serie de scandaluri politico-financiare.