Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Finlandei spune că aderarea…

Președintele Finlandei spune că aderarea la NATO ar fi benefică, dar ar crește „tensiunile cu Rusia”

Sursa foto: CNN

O aderare la NATO „ar crește permanent tensiunile cu Rusia” de-a lungul graniței Finlandei cu Federația Rusă, a declarat sâmbătă, 26 martie, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, scrie CNN.

Niinistö a afirmat că cel mai mare beneficiu al unei aderări la NATO ar fi „obținerea unui efect preventiv”, dar ar exista și riscul pentru diverse tipuri de represalii rusești, inclusiv amenințări hibride.

Președintele Finlandei a mai spus că beneficiile apartenenței la NATO ar fi mai mari decât ramificațiile negative și că cel mai important este să se găsească soluții pentru a crește securitatea țării sale.

„O securitate suficientă este cea în care finlandezii pot simți că nu există și nu va exista nicio urgență”, a spus el, adăugând totodată că apartenența la alianță ar oferi cea mai suficientă securitate.

Războiul din Ucraina a stârnit îngrijorări printre țările europene vecine cu Rusia. Finlanda are o graniță de 1.340 km cu Rusia, iar sondajele de opinie arată că sprijinul pentru aderarea deplină la NATO a crescut de când Vladimir Putin a ordonat forțelor ruse să invadeze Ucraina.

Potrivit Reuters, luna trecută, Finlanda a încheiat un acord de 9,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra zeci de avioane de război furtiv F-35 din SUA. 

Finlanda, care a făcut parte din regatul suedez până în 1809 și apoi a fost sub controlul Rusiei până la obținerea independenței în 1917, a căutat din punct de vedere istoric să păstreze relații cordiale cu Moscova.