Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele echipei ucrainene de negocieri…

Președintele echipei ucrainene de negocieri cu rușii a spus când Ucraina va putea relua discuțiile cu Rusia

Ucraina va putea relua discuțiile de pace cu Rusia dintr-o poziție consolidată la sfârșitul lunii august. Această opinie a fost exprimată într-un comentariu pentru Vocea Americii de David Arahamiya, adjunctul-deputat al poporului Ucrainei și președintele echipei de negocieri cu rușii.

Întrebat ce se va întâmpla la sfârșitul lunii august, el a spus: „Nu vrem să ne împărtășim planurile cu rușii, pentru că ei o pot vedea în surse deschise. Dar cred că vom desfășura operațiuni contraofensive în unele locuri”.

Deocamdată, partea ucraineană nu ia în considerare posibilitatea reluării negocierilor. Cel puțin până când Ucraina își întărește forțele și trupele ruse nu vor reveni la pozițiile pe care le dețineau înainte de 24 februarie, a spus politicianul.

„Acordul minim acceptabil ar fi dacă i-am expulza – sau s-ar muta de bunăvoie pe poziția în care se aflau până pe 24 februarie”, a declarat David Arahamiya, deputatul poporului Ucrainei.

După aceea, spun participanții grupului de negociere, se va putea vorbi despre revenirea tuturor teritoriilor suverane, inclusiv a Crimeei și a teritoriilor regiunilor Donețk și Lugansk.

„Am putea lua în considerare un acord politic, precum cel pe care l-am propus la Istanbul. De exemplu, nu am mai atins problema Crimeei de câțiva ani. Nu o facem militar, dar o facem diplomatic și politic”, a spus Arahami pentru Vocea Americii.

Zilele acestea, un grup de deputați ucraineni a vizitat Washingtonul, unde s-a întâlnit cu congresmeni și oficiali americani.

„Accentul nostru s-a pus pe aprovizionarea cu arme”, a declarat Rustem Umerov, care este și membru al echipei de negocieri cu Rusia, pentru Vocea Americii. 

„Mulțumesc și vedeți ce putem accelera, pentru că avem nevoie de această armă acum. Pentru ca numărul ei să nu fie unul-două-trei-patru unități – și să crească foarte serios.”

Până când Ucraina își va consolida poziția, negocierile cu Rusia continuă în două direcții, a spus Umerov. Prima este umanitară: schimbul de prizonieri și evacuarea civililor din teritoriile ocupate temporar. Acest lucru este valabil și pentru întoarcerea în Ucraina a trupelor de la Azovstal, unde partea ucraineană, potrivit lui Umerov, speră să vadă progrese în curând.

Al doilea aspect se referă la problema securității alimentare – în special, deblocarea porturilor ucrainene și reluarea exporturilor de cereale.

În prezent se fac propuneri pentru o potențială întâlnire a părților și a mediatorilor. Alternativ, ar putea avea loc în Turcia, cu participarea Ucrainei, ONU, Turcia și Rusia, a spus Umerov. În plus, unii analiști occidentali au cerut sprijin internațional pentru navele din porturile ucrainene. Cu toate acestea, partea ucraineană insistă că Rusia trebuie să îndeplinească o serie de condiții importante înainte de a discuta astfel de opțiuni.