Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Consiliului European: „UE trebuie…

Președintele Consiliului European: „UE trebuie să fie inteligentă în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei. Trebuie să ne asigurăm că Putin va fi învins”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat într-un interviu pentru CNN că Uniunea Europeană „trebuie să fie inteligentă în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei”, menționând că UE „trebuie să ne asigure că Putin va fi învins”.

„Acesta trebuie să fie obiectivul comun. Este o chestiune de securitate pentru viitorul Europei și pentru viitorul lumii”, a spus Charles Michel.

Președintele Consiliului European a declarat că a vorbit cu Zelensky și cu Putin de mai multe ori de când Rusia a invadat Ucraina, sperând să îi ajute să ajungă la „o încetare a focului și la o cale sinceră pentru a negocia”.

„Este extrem de dificil, deoarece nu suntem siguri că guvernul rus este sincer”, a adăugat el. „Nu suntem naivi – credem că ei încearcă să atace militar pentru a-și întări pozițiile în cadrul negocierilor.”

Michel a discutat, de asemenea, despre sancțiuni, afirmând că Uniunea Europeană „trebuie să fie inteligentă” în ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei.

„Am decis sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei care au vizat oligarhi ruși, sectoarele economice ale Federației Ruse. Cu toate acestea, nu avem exact aceeași situație ca SUA. Sectorul petrolului sau al gazelor, de exemplu. Suntem mult mai dependenți în Europa în comparație cu situația din SUA. De aceea trebuie să fim inteligenți. Scopul sancțiunilor este să fie dureroase pentru Rusia, dar nu pentru noi înșine”, a spus el.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a fost invitat de către Charles Michel să se adreseze Consiliului European în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta.

Reuniunea Consiliului European este programată pentru 24-25 martie, Ucraina fiind principalul subiect de pe ordinea de zi.