Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta Georgiei a declarat că…

Președinta Georgiei a declarat că va bloca prin veto legea privind „agenții străini”

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, care se află într-o vizită oficială în SUA, s-a adresat manifestaților care au ieșit marți, 7 martie, pe străzile din Tbilisi pentru a protesta față de legea controversată privind „agenții străini”, care a fost aprobată de Parlamentul Georgiei în prima lectură. Președinta a promis că va bloca prin veto legea respectivă.

„Nu se va întâmpla astăzi sau mâine, dar proiectul de lege trebuie retras (din Parlament – n. red.)”, a declarat Salome Zourabichvili, scrie Meduza.

Parlamentul Georgiei a adoptat, în prima lectură, un proiect de lege controversat privind „agenții străini”, despre care criticii spun că este inspirat dintr-o lege aprobată de Rusia în 2012. Sute de oameni au ieșit marți, 7 martie, pe străzile din Tbilisi pentru a protesta față de noua lege. Meduza scrie că protestul a devenit violent și poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva manifestanților.

Sursa citată menționează că din cei 150 de deputați, 76 au votat pentru legea „agenților străini”, 13 au votat împotrivă, iar 61 s-au abținut. Proiectul de lege impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” și să se supună monitorizării de către Ministerul Justiției. În caz contrar, riscă amenzi substanțiale.

Blocul de guvernământ Visul Georgian a anunțat în februarie că susține legislația, care trebuie să treacă prin mai multe etape de aprobare înainte de a deveni lege. Criticii au comparat legea cu una adoptată în Rusia în 2012 și care este folosită pentru a reprima societatea civilă rusă și presa independentă. Potrivit activiștilor, proiectul de lege dovedește că Georgia se schimbă către un regim autoritar, notează Reuters.

În februarie, peste 60 de instituții de presă și grupuri ale societății civile au declarat că nu vor respecta legea dacă aceasta va fi adoptată.