Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul italian Mario Draghi cere…

Premierul italian Mario Draghi cere unitate din partea partenerilor săi de coaliție

Sursa foto: Reuters

Premierul italian Mario Draghi a cerut miercuri, 20 iulie, unitate din partea partenerilor săi de coaliție pentru a rămâne în funcție, însă apelul său a părut să adâncească fisurile din guvern, lăsând soarta sa în balanță, scrie Reuters.

Draghi a prezentat o serie de probleme cu care se confruntă Italia, de la războiul din Ucraina la inegalitatea socială și creșterea prețurilor, și a declarat că partidele politice trebuie să îl susțină dacă vrea să conducă țara până la alegerile care vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.

„Singura cale, dacă vrem să rămânem împreună, este să reconstruim acest pact, cu curaj, altruism și credibilitate”, a spus Draghi într-un discurs în fața camerei superioare, adăugând că asta este ceea ce își doresc italienii.

Dacă Draghi decide că guvernul nu mai poate continua, este probabil ca președintele italian să convoace alegeri în septembrie sau octombrie. Italia nu a mai avut alegeri în toamnă de la cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece aceasta este perioada rezervată în mod normal elaborării bugetului.

Draghi și-a prezentat demisia săptămâna trecută, după ce Mișcarea populistă „5 Stele” nu a reușit să susțină un vot de încredere, dar președintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a respins cererea și i-a spus să se întoarcă în fața Parlamentului pentru a vedea dacă poate revigora administrația veche de 18 luni.

Partidele conservatoare din cadrul coaliției au declarat că vor rămâne la guvernare doar dacă Mișcarea „5 Stele” va fi exclusă.

Într-o declarație comună, partidele Liga și Forza Italia au afirmat că doresc o remaniere majoră a guvernului pentru a reflecta orice nouă componență – o cerere pe care Draghi a exclus-o anterior.

5-Star a declarat că Draghi nu a îndeplinit cererile lor în discursul său în fața Senatului.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene are suficient sprijin pentru a rămâne în funcție fără Mișcarea „5 Stele”, dar până acum a respins această opțiune, deoarece mandatul său inițial a fost de a conduce o coaliție de uniune națională cu partide din tot spectrul politic.

Cu toate acestea, oficiali guvernamentali au sugerat că el ar putea decide să continue chiar dacă nu are sprijinul celor de la „5 Stele”, subliniind numărul mare de parlamentari care au părăsit partidul în ultimele luni.

S-ar putea să existe și alte dezertări ca urmare a crizei actuale, au spus politicienii. Aproximativ 60 de parlamentari au părăsit partidul în iunie, în frunte cu ministrul de externe Luigi Di Maio, care a acuzat conducerea Mișcării „5 Stele” că a complotat pentru a-l înlătura pe Draghi.