Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul italian Mario Draghi a…

Premierul italian Mario Draghi a demisionat. Mattarella ar urma să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate

Sursa foto: Reuters

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat joi, 21 iulie, demisia președintelui Italiei, Sergio Mattarella, după ce guvernul său de uniune s-a destrămat, aruncând țara în turbulențe politice și financiare, scrie Reuters.

Biroul lui Mattarella a precizat într-o declarație că șeful statului italian „a luat act” de demisie și i-a cerut lui Draghi să rămână în continuare în calitate de interimar.

Surse politice au declarat pentru Reuters la începutul acestei săptămâni că Mattarella va dizolva Parlamentul și va convoca alegeri anticipate în octombrie.

Mattarella intenționează să se întâlnească joi după-amiază cu președinții celor două camere ale Parlamentului.

Coaliția din Italia s-a destrămat miercuri, când trei dintre principalii parteneri ai lui Draghi au refuzat un vot de încredere pe care acesta îl convocase pentru a încerca să pună capăt diviziunilor și să reînnoiască alianța lor fracționată.

Criza politică a pus capăt unor luni de stabilitate în Italia, timp în care respectatul fost bancher central Draghi a contribuit la conturarea răspunsului dur al Europei la invazia Rusiei în Ucraina și a consolidat poziția țării pe piețele financiare.

„Este o lovitură puternică pentru capacitatea Italiei de a pune în aplicare politicile și reformele pe termen scurt”, a declarat Lorenzo Codogno, șeful LC Macro Advisers și fost înalt oficial al Trezoreriei italiene. „Vor exista întârzieri și întreruperi cu alegerile anticipate și, cel mai probabil, nu va exista un buget până la sfârșitul anului.”

Draghi a anunțat săptămâna trecută că demisionează, după ce unul dintre partenerii săi, Mișcarea populistă „5 Stele”, nu l-a susținut în cadrul unui vot de încredere asupra unui decret-lege discutat în Senat. Mattarella a respins demisia și i-a spus să meargă în fața Parlamentului pentru a vedea dacă poate menține coaliția până la începutul anului 2023.

Într-un discurs în fața Senatului, Draghi a făcut un apel la unitate și a prezentat o serie de probleme cu care se confruntă Italia, de la războiul din Ucraina la inegalitatea socială și creșterea prețurilor. citiți mai departe

Dar cei de la „5 Stele” au decis încă o dată să nu-l susțină, spunând că nu a abordat preocupările lor de bază.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), în vârstă de 74 de ani, a fost numit anul trecut de președintele Sergio Mattarella pentru a salva Italia de criza provocată de pandemia de COVID-19 și pentru a conduce redresarea post-pandemică.