Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   POLITICO: Scholz l-a scos pe…

POLITICO: Scholz l-a scos pe Orbán din sală pentru a deschide negocierile de aderare a Ucrainei: „Luați o cafea în afara sălii, poate”

Cancelarul german l-a convins pe liderul maghiar să renunțe la dreptul său de veto privind extinderea UE. Olaf Scholz i-a sugerat lui Orbán că ar trebui să ia în considerare să părăsească sala pentru scurt timp. Aceasta s-ar fi întâmplat în fața omologilor săi din UE reuniți în jurul mesei de negocieri la summitul liderilor de joi, relatează Politico.eu.

După aproximativ trei ore de discuții în impas între liderii UE privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar, cancelarul german i-a propus premierului ungar Viktor Orbán: „Luați o cafea în afara sălii, poate”.

Dacă Orbán chiar nu era dispus să fie de acord cu deschiderea discuțiilor de extindere cu Kievul, cancelarul Olaf Scholz i-a sugerat că ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a părăsi pentru scurt timp sala. Scholz i-a adresat această recomandare liderului ungar în fața omologilor săi din UE, reuniți în jurul mesei de negocieri la summitul liderilor de joi.

Ideea, a spus Scholz, ar permite celor 26 de lideri UE care au rămas, să aprobe drumul Ucrainei spre aderare, cu unanimitatea necesară – care, potrivit normelor UE, este îndeplinită și în cazul în care unul dintre lideri este absent – în timp ce Orbán ar putea spune în continuare că nu a votat în favoarea aceasta.

După ce cei doi bărbați au vorbit pe marginea subiectului, Orbán a părăsit sala, deschizând calea pentru decizia istorică a UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina după zile de incertitudine, având în vedere opoziția vehementă a lui Orbán.

Strategia remarcabilă a lui Scholz, care a fost descrisă pentru POLITICO de trei oficiali care cunosc evenimentele, a ridicat sprâncene la Bruxelles și nu numai. Prestația cancelarului pe scena europeană, de când a fost numit în 2021, a fost o dezamăgire până acum. Criiticii remarcând lipsa sa de abilități tactice de negociere și comunicare în comparație cu fostul cancelar Angela Merkel.

Ideea că un lider UE a trebuit să părăsească sala pentru a fi unanimă, este extrem de neobișnuită. De fapt, oficialii UE și diplomații prezenți joi la summitul de la Bruxelles nu au putut spune dacă această mișcare a lui Scholz a mai fost folosită vreodată.

„El a folosit un truc vechi din perioada în care a fost membru al Tineretului Socialist”, a declarat un oficial de la summitul UE, referindu-se la organizația de tineret a Partidului Social-Democrat (SPD) al lui Scholz, în cadrul căreia cancelarul a fost vicepreședinte în anii 1980. Oficialul, la fel ca și ceilalți citați, a beneficiat de anonimat pentru a vorbi despre discuțiile în curs de desfășurare la summitul UE.

Un oficial a declarat că poziția lui Orbán a început să se clatine în timpul unei discuții comune de joi, la micul dejun, cu Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, președintele Consiliului UE, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În timpul mesei, Orbán s-a străduit să ofere argumente plauzibile pentru afirmația sa conform căreia Ucraina suferă de deficite în ceea ce privește statul de drept, care o fac să nu fie pregătită pentru aderare, a declarat oficialul.

Câteva ore mai târziu, în cadrul summitului, liderii UE au continuat să îl chestioneze pe premierul ungar în legătură cu refuzul său constant de a deschide negocierile cu Ucraina.

„După câteva ore în care ceilalți 26 de lideri au demontat toate argumentele lui Orbán, Scholz a venit exact la momentul potrivit cu propunerea sa”, a declarat un diplomat UE. „A venit la îndemână”.

După ce liderii UE au anunțat decizia de a deschide negocierile de aderare, Orbán a declarat într-o postare pe Facebook: „Ungaria nu vrea să facă parte din această decizie proastă”.

Până atunci, președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a sărbătorit, spunând: „Îi mulțumesc cancelarului Scholz pentru eforturile sale personale și Germaniei pentru conducerea sa”.