Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   POLITICO/ De ce Ucraina se…

POLITICO De ce Ucraina se îndreaptă spre înfrângere și care este „marea țintă” a lui Putin. Situația de pe frontul estic al Ucrainei „s-a deteriorat semnificativ în ultimele zile”

Sursa foto: Colaj ZdG

Întrebați doar un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie”. Această promisiune este deșartă când știi că au trecut patru săptămâni de când unitatea ta de artilerie a avut ultima dată un obuz de tras, așa cum s-a plâns un militar de pe front. Nu este vorba doar despre faptul că forțele ucrainene sunt în criză de muniție. Întârzierile occidentale în ceea ce privește trimiterea de ajutoare poate duce țara o lipsă periculoasă de ceva chiar mai greu de aprovizionat decât obuzele: spiritul de luptă necesar pentru a învinge, se arată într-o analiză POLITICO.

Starea de spirit a soldaților este sumbră, măcinată de bombardamentele continue, de lipsa de arme avansate și de pierderile de pe câmpul de luptă. În orașele aflate la sute de kilometri de front, mulțimile de tineri care se aliniau pentru a se înrola în armată în primele luni ale războiului au dispărut. În zilele noastre, potențialii recruți eligibili se feresc de recrutare și, în schimb, își petrec după-amiezile în cluburi de noapte. Mulți dintre ei au părăsit țara cu totul.

Chiar dacă președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina încearcă să găsească o cale de a nu se retrage, ofițerii militari acceptă că mai multe pierderi sunt inevitabile în această vară. Singura întrebare este cât de grave vor fi acestea. Se poate spune că Vladimir Putin nu a fost niciodată mai aproape de obiectivul său.

Sursa foto: Getty Images

„Știm că oamenii se simt stingheriți și o auzim de la guvernatorii regionali și de la oamenii înșiși”, a declarat șeful Biroului prezidențial ucrainean, Andrii Yermak, pentru POLITICO. Yermak și șeful său călătoresc împreună în „unele dintre cele mai periculoase locuri” pentru a mobiliza cetățenii și soldații pentru luptă, a spus el. „Le spunem oamenilor: «Numele tău va fi în cărțile de istorie»”.

Conform analizei, pentru un război de o asemenea importanță care definește o epocă, amploarea acțiunilor liderilor occidentali pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruși a fost cu mult sub nivelul retoricii lor înălțătoare. Această dezamăgire i-a lăsat pe ucrainenii de toate gradele – de la soldații care sapă tranșee până la miniștrii care conduc țara – obosiți și iritați.

Ucraina „va pierde războiul” dacă Congresul american nu intervine

Când POLITICO l-a întrebat pe ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba dacă simte că Occidentul a lăsat Ucraina să lupte cu „o mână legată la spate”, verdictul său a fost clar: „Da, așa este”, a spus el, într-un interviu în biroul său, la o oră după un atac cu rachete rusești. Zelenski a expus mizele și mai dur, spunând că Ucraina „va pierde războiul” dacă Congresul american nu intervine și nu furnizează ajutor.

Sursa foto: Getty Images

Fără o schimbare majoră în ceea ce privește furnizarea de arme occidentale avansate și de bani, Ucraina nu va putea să elibereze teritoriile pe care forțele lui Putin le dețin acum. Acest lucru îl va lăsa pe Putin liber să „conducă” țara rănită în lunile sau anii care vor urma. Chiar dacă Rusia nu poate termina cu Ucraina, o victorie parțială va bloca speranțele Kievului de a adera la UE și NATO. Ramificațiile unui astfel de rezultat vor fi grave pentru lume. Putin va revendica victoria acasă și, încurajat de expunerea slăbiciunilor occidentale, ar putea să-și revigoreze ambițiile imperiale mai largi în străinătate. Lituania, Letonia și Estonia se tem în mod special că sunt următoarele pe lista sa de lovituri. China, care este deja un partener din ce în ce mai de încredere pentru Moscova, va vedea puține motive pentru a-și schimba poziția.

Marea țintă a lui Putin este Harkiv

În acest moment, cea mai urgentă nevoie a Ucrainei este de obuze de artilerie – milioane de obuze. În plus, Ucraina spune că are nevoie de cel puțin două duzini de sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a proteja trupele de pe linia frontului și pentru a apăra Harkiv, cel mai mare oraș al țării după Kiev, care este supus unui atac feroce cu rachete și artilerie de câteva săptămâni. Temerile cresc că Rusia ar putea viza în curând al doilea oraș din Ucraina pentru o ofensivă terestră.

„Este simbolic, deoarece se spune că Harkiv a fost prima capitală a Ucrainei. Este o țintă mare”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru agențiile de presă Axel Springer, compania-mamă a POLITICO.

„Dați-ne… sisteme Patriot”

Armata ucraineană este pregătită pentru mai multe pierderi în următoarele luni. Oleksandr Sîrskîi, comandantul suprem al forțelor armate, a avertizat că situația de pe frontul estic al Ucrainei „s-a deteriorat semnificativ în ultimele zile”. După cum însuși Zelenski a spus: „Încercăm să găsim o modalitate de a nu ne retrage”.

Temerile legate de fragilitatea liniilor de front sunt agravate doar de un baraj fără precedent de atacuri rusești menite să scoată din funcțiune rețelele de electricitate din Ucraina. În cadrul unor întâlniri recente cu jurnaliști de la POLITICO, liderii politici ai țării au recunoscut că spiritele publice sunt în scădere și, deși au încercat cu toții să rămână optimiști, frustrarea față de Occident a ieșit la iveală în fiecare conversație.

„Dați-ne naibii sisteme Patriot”, a răbufnit Kuleba, șeful diplomației ucrainene. Stând pentru un interviu în ministerul de externe, el nu și-a putut ascunde exasperarea față de întârzieri și față de condițiile care sunt atașate armamentului occidental – cum ar fi să nu lovească instalațiile petroliere rusești.

Dar Zelenski și parlamentul ucrainean ezită să ordone o nouă chemare masivă. Într-un interviu acordat pentru POLITICO, Yermak a vociferat un motiv important – și poate surprinzător pentru cei din afară – pentru a nu lansa o mobilizare în masă: o astfel de chemare nu ar avea sprijinul poporului. Zelenski este încă „președintele poporului”, a spus el. „Pentru el, acest lucru este foarte important, și este foarte important ca poporul să facă ceva nu doar pentru că i se ordonă să o facă”. Și aici este problema. Occidentul nu a reușit să vină cu ceea ce este necesar și, la rândul său, subminează voința Ucrainei de a face ceea ce este necesar.

Țara se confruntă cu o criză existențială – Putin vrea literalmente să o șteargă de pe hartă – și totuși se pare că nu există suficient sprijin public pentru un nou proiect.

Sursa foto: Getty Images

Tinerii ucraineni se sustrag de la mobilizarea în armată

Desigur, Ucraina nu este diferită de țările europene vecine, unde sondajele de opinie recente sugerează că un număr mare de persoane ar refuza să fie înrolate chiar dacă națiunile lor ar fi atacate. Dar Ucraina este țara aflată în război. O luptă existențială ca aceasta nu poate fi câștigată fără mobilizarea întregii națiuni. Și totuși, pe măsură ce conflictul continuă, ucrainenii care trăiesc în Kiev și în centrul și vestul țării – departe de liniile de front – par, într-un fel, să fie gata să suporte războiul care face ravagii în est, atâta timp cât se pot întoarce la viața lor normală. Prin urmare, există și refuzul de a se supune încorporării: tinerii recruți eligibili găsesc alte lucruri de făcut cu timpul lor.

Vitali Klitschko, fostul campion de box la categoria grea, în prezent primar al Kievului, a declarat că înțelege de ce oamenii vor să revină la normalitate, susținând că este „sănătos acest lucru”. El a declarat pentru POLITICO că dorința de a relua activitățile zilnice este o expresie a sfidării în fața încercărilor lui Putin de a epuiza poporul.

Poate că așa este. Dar în fața unui inamic implacabil, care își duce la bun sfârșit avantajul împotriva unei armate de apărători prost echipate, o astfel de atitudine de nepăsare pare foarte riscantă, se mai spune în analiză.