Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Politicianul rus de opoziție Vladimir…

Politicianul rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare

Sursa: Reuters

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat luni, 17 aprilie, la 25 de ani de închisoare de către un tribunal din Moscova, cea mai dură sentință de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia, după ce a fost găsit vinovat de trădare și de alte infracțiuni pe care le-a negat, potrivit Reuters.

Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, politician de opoziție care deține cetățenie rusă și britanică, se declară de ani de zile împotriva președintelui Vladimir Putin și a făcut lobby pe lângă guvernele occidentale pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei și a unor ruși pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului.

Luni, guvernul britanic l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a-și exprima dezaprobarea față de ceea ce a descris ca fiind condamnarea și sentința „motivată politic” a lui Vladimir Kara-Murza.

„Lipsa de angajament a Rusiei față de protejarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a libertății de exprimare, este alarmantă”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly.

Marea Britanie l-a sancționat deja pe judecătorul care a prezidat procesul pentru implicarea anterioară în încălcări ale drepturilor omului și a declarat că va lua în considerare măsuri suplimentare pentru a-i trage la răspundere pe cei implicați în „detenția și maltratarea” lui Kara-Murza.

Procurorii de stat, care au cerut instanței să-l condamne la 25 de ani de închisoare, l-au acuzat de trădare și de discreditarea armatei ruse după ce a criticat invazia Federației Ruse în Ucraina.

Într-un interviu difuzat de CNN cu câteva ore înainte de a fi arestat, Kara-Murza a afirmat că Rusia este condusă de un „regim de criminali”. De asemenea, el a ținut discursuri în Statele Unite și în Europa în timpul cărora a acuza Moscova de bombardarea unor ținte civile în Ucraina, acuzație pe care aceasta a respins-o.

În ultimul său discurs în fața instanței săptămâna trecută, Kara-Murza și-a comparat propriul proces, care a avut loc cu ușile închise, cu procesele-spectacol ale lui Josef Stalin din anii 1930 și a refuzat să ceară instanței să îl achite, spunând că este mândru de tot ceea ce a spus.

„Criminalii ar trebui să se pocăiască de ceea ce au făcut. Eu, pe de altă parte, mă aflu în închisoare pentru opiniile mele politice. Știu, de asemenea, că va veni ziua în care întunericul de deasupra țării noastre se va risipi”, spusese el.

La scurt timp după ce a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie anul trecut, Rusia a introdus legi ample de cenzură pe timp de război, care au fost folosite pentru a reduce la tăcere vocile disidente din întreaga societate, menționează sursa citată.

În prezent, „discreditarea” armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce „răspândirea deliberată de informații false” despre aceasta poate atrage o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Anterior, în 2015 și 2017, Kara-Murza s-a îmbolnăvit brusc în urma a ceea ce el a spus că au fost otrăviri ale serviciilor de securitate ruse.

Autoritățile ruse au negat implicarea în aceste incidente. Avocații lui Kara-Murza spun că, drept urmare, acesta suferă de o tulburare nervoasă gravă numită polineuropatie.