Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Politicianul rus Alexei Navalny, inclus…

Politicianul rus Alexei Navalny, inclus în lista deținuților predispuși să evadeze

Foto / BBC

Politicianul rus, Alexei Navalny, care se află acum în izolatorul „Matrosskaya Tishina”, anunță că a fost pus pe lista deținuți care ar planifica să evadeze din închisoare, scrie Novaya Gazeta.

Politicianul a spus că a semnat documentele și a spus că înainte „era luat nu doar de o escortă, ci și cu forțe speciale în căști și cu mitraliere”: „Acum, probabil, vor fi în cătușe”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a cerut Federației Ruse să-l elibereze imediat pe politicianul rus Alexei Navalny. 

Decizia în acest sens se conține în declarația Înaltei Curți din 20 ianuarie, adică chiar înainte de înlocuirea pedepsei cu suspendare din dosarul Yves Rocher cu una reală, când Navalny avea calitate de deținut. Ulterior, la 16 februarie, o cameră formată din șapte judecători, „luând în considerare riscul pentru viața lui Navalny și circumstanțele închisorii, a acceptat cererea de acțiune urgență”. 

Avocata lui Navalny, Olga Mikhailova, a menționat că „este pentru prima dată când CtEDO ia o astfel de decizie și autoritățile ruse trebuie să o execute”.

Alexei Navalny a fost arestat la 17 ianuarie la revenirea sa din Germania, unde fusese transportat în stare de comă după ce fusese otrăvit în august 2020 la Tomsk cu agent neurotoxic. Arestarea principalului opozant rus a provocat proteste în sprijinul lui în toată Rusia, dar autorităţile le-au reprimat, circa 11 000 de persoane fiind reţinute.