Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Piramida minciunilor s-a prăbușit. Motivele…

Piramida minciunilor s-a prăbușit. Motivele pentru care președintele Armen Sarkissian a trebuit să demisioneze: deținea cetățenia unei mici țari insulare din Caraibe

Echipa de Investigatii de la HETQ, Erevan, a publicat luni un articol în care dezvăluie motivul real pentru care Armen Sarkissian, președintele Armeniei, şi-a prezentat demisia duminică, 23 ianuarie curent.

În declarația sa de luni, 24 ianuarie curent, Armen Sarkissian a notat câteva motive pentru plecarea sa bruscă de la Președinție, însă jurnaliștii de la HETQ susțin că acestea au puțin de-a face cu demisia sa. Ei susțin că motivul demisiei sale este faptul că Sarkissian a fost cetățean al unei alte țări înainte de a deveni președinte.

În articolul HETQ se menționează că atunci când rezeprezentanții Organizației de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) l-au întrebat pe președintele Armen Sarkissian dacă este cetățean al unei alte țări, el a cerut dovezi pentru probarea acuzațiilor care i s-au adus.

Țara în cauză nu este Marea Britanie, acolo unde președintele armen a fost ambasador. Armen Sarkissian era cetățean britanic și acest lucru era cunoscut înainte de a fi ales președinte al Armeniei în martie 2018. Țara a cărui cetățenie o deține președintele armen este o mică țară insulară din Caraibe – St. Kitts și Nevis.

Având în vedere conexiunile britanice ale lui Sarkissian, nu este surprinzător faptul că țara este un tărâm al Commonwealth-ului, cu regina Elisabeta a II-a ca șef de stat.

Echipa de Investigatii de la HETQ, Erevan, au informații că președintele avea un pașaport emis de St. Kitts și Nevis, care a fost confirmat în corespondență cu Sarkissian. Ziariștii spun că nu pot oferi multe detalii despre investigație la acest stadiu, deoarece este o investigație transfrontalieră și nu este încă finalizată.

Duminică, 23 ianuarie, președintele Armeniei și-a anunțat demisia, însă aici este un fapt demn de remarcat. Chiar înainte de demisie, el a răspuns la o serie de întrebări despre cetățenia sa din St. Kitts și Nevis. Sarkissian a fost într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite (EAU). A părăsit Emiratele Arabe Unite și a plecat în vacanță din cauza unor probleme de sănătate. Și a demisionat fără să se întoarcă în Armenia.

Jurnaliștii armeni mai spun că atunci când i-au trimis lui Sarkissian detaliile despre pașaportul din St. Kitts și Nevis, el a început să le prezinte următorul argument.

Sarkissian le-a spus că a făcut investiții în St. Kitts și Nevis. Conform corespondenței redacției HETQ cu Armen Sarkissian, acesta avea o cotă la unul dintre hotelurile din St. Kitts și Nevis, pe care a transferat-o unuia dintre membrii familiei sale înainte de a deveni ambasador al Armeniei în Regatul Unit în 2013.

Saint Kitts are un program (Citizenship-by-Investment) prin care oamenilor li se poate acorda cetățenia în schimbul investițiilor. Sarkissian a susținut că a devenit astfel cetățean fără știrea lui. „…Investiția a fost factorul motor. Nu m-a interesat deloc pașaportul”, a spus el pentru Hetq.

Potrivit lui Sarkissian, înainte de a fi numit ambasador al Armeniei în Regatul Unit în 2013, el și-a instruit avocatul să-i returneze pașaportul din St. Kitts și Nevis.

În 2017, înainte ca să devină președinte, a descoperit că instrucțiunile sale menționate mai sus nu fuseseră îndeplinite. S-a dezvăluit că persoana care trebuia să se ocupe de cererea sa (nu avocatul său) a murit. Ulterior, i-a scris o scrisoare fiului defunctului care lucra la aceeași firmă, i-a explicat situația și i-a repetat cererea.

Cert este că Armen Sarkissian a început procesul oficial de renunțare la cetățenia sa din St. Kitts și Nevis cu puțin timp înainte de a fi ales președinte în martie 2018.

Conform Constituției Armeniei, el nu era astfel eligibil pentru a fi ales președinte. Prin urmare, toate decretele pe care le-a semnat, inclusiv diverse legi, numirile funcționarilor, alegerile, chiar și numirea premierului, sunt ilegale.

Sarkissian le-a spus jurnaliștilor de la HETQ că crede că nu mai este cetățean al orașului St. Kitts și Nevis din momentul în care a cerut să-și suspende cetățenia după ce a primit-o în schimbul investițiilor.

Tot sursa citată scrie că este puțin probabil ca Sarkissian să se întoarcă în Armenia, deoarece ar putea fi urmărit penal pentru fals în documente oficiale.