Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 2000 de oameni au…

Peste 2000 de oameni au murit după cutremurul devastator din Maroc

Marocul a decretat sâmbătă trei zile de doliu naţional, în urma devastatorului seism care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat biroul de presă al Palatului Regal al ţării, transmite Digi 24.

„S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice”, informează un comunicat al Palatului Regal, dat publicităţii de agenţia de presă oficială MAP, la finalul unei reuniuni prezidate de regele Mohammed al VI-lea, consacrată examinării situaţiei de după cutremur. Puternicul seism, al cărui epicentru s-a situat în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, s-a soldat cu cel puțin 2.012 morți și 2.059 de răniți, notează sursa citată.

Supraviețuitorii cutremurului s-au adunat noaptea trecută în aer liber, în Munții Atlas, la o zi după cel mai mortal cutremur din ultimele șase decenii care a ucis peste 2.000 de persoane și a distrus sate, transmite Reuters.

Vecinii încă mai căutau supraviețuitori îngropați pe versanți, unde casele din cărămidă de lut, piatră și lemn brut au fost distruse iar minaretele moscheilor au fost dărâmate de cutremurul care a avut loc vineri seara târziu. Vechiul oraș istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante. Ministerul de Interne a declarat că 2.012 persoane au fost ucise și 2.059 rănite, dintre care 1.404 în stare critică. Serviciul geologic al SUA a declarat că seismul a avut o magnitudine de 6,8 cu epicentrul la aproximativ 72 km (45 de mile) la sud-vest de Marrakech.