Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 200 000 de oameni…

Peste 200 000 de oameni au protestat la Praga împotriva guvernului

foto: AFP

La 16 noiembrie s-au marcat 30 de ani de la Revoluția de Catifea, care a pus capăt regimului comunist din fosta Cehoslovacie. Această aniversare a fost marcată cu proteste de amploare la Praga. Potrivit informațiilor BBC, la manifestație au participat cel puțin 200 000 de oameni. Demonstranții au solicitat demisia premierului Andrej Babis.

Prim-ministrul Andrej Babis a fost acuzat că a delapidat fonduri europene și le-a folosit în afacerea sa privată, fapt pe care acesta îl neagă.

Pe lângă faptul că este prim-ministru, Babis mai este și fondatorul miliardar al afacerii Agrofert, holding cu sediul la Praga. Pe site-ul oficial al grupului este indicat că acesta are mai mult de 250 de filiale în domeniul industriei chimice, agriculturii, prelucrării alimentelor, transporturilor dar și a tehnologiei. Acesta ar fi cel mai mare angajator din Cehia și ar avea 33 000 de angajați care lucrează în 18 țări, pe patru continente a globului.

Andrej Babis, prim-ministrul Cehiei. Foto: REUTERS

Inițiatorii protestului, Asociația Million Moments for Democracy i-a solicitat prim-ministrului să demisioneze până la sfârșitul anului sau să rupă legăturile cu businessul pe care îl deține.

Benjamin Roll, vicepreședintele asociației, a spus agenției de presă Reuters, citat de BBC că „unii dintre politicienii noștri nu înțeleg de ce suntem aici, alții nu vor să-și ștrice vacanța”.

„Lupta pentru libertate și democrație nu se termină niciodată”, a mai spus acesta.

Polițiștii cehi au estimat că la protest au participat 200 000 de oameni. Organizatorii spun că numărul participanților ar fi de aproape 300 000 de oameni.