Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Patru motive din care Italia…

Patru motive din care Italia înregistrează mai multe decese cauzate de COVID-19 decât Germania

Potrivit datelor prezentate de Universitatea Johns Hopkins, în Germania, rata mortalității din cauza noului COVID-19 este puțin peste 1%, în restul Uniunii Europene este în jur de 7,8%, în timp ce în Italia depășește 12%. În Italia s-au înregistrat peste 15 mii de morți și peste 125 de mii de persoane infectate, pe când în Republica Federală sunt aproximativ o mie de morți, din peste 84 de mii de infecții. Potrivit presei din Italia, aspectele sociale și demografice afectează numărul victimelor. Ce spun experții?

Potrivit experților, ar fi mai multe motive care afectează diferența dintre infecțiile și decesele italiene și germane.

În primul rând, cele două țări sunt foarte diferite din punct de vedere demografic. Vârsta medie a celor infectați este mult mai mare în Italia decât în Germania: 63 de ani față de 45 – la germani, după cum spune cunoscutul demograf Andreas Backhaus. O cifră, cea a diferenței de vârstă medie a persoanelor infectate, este chiar mai evidentă dacă comparați Italia cu Coreea de Sud: în timp ce în statul din Asia de Est doar 9% dintre persoanele infectate aveau peste 70 de ani, în Italia numărul celor care au trecut de 70 de ani constituie circa 40%.

Există și aspectul social. În Germania, procentul copiilor adulți care trăiesc cu părinții este de două ori mai mic decât în Italia, caracterizată de o organizare familială „apropiată”. În consecință, copiii sau nepoții care nu sunt foarte simptomatici sau chiar asimptomatici infectează foarte ușor părinții și bunicii.

Ar trebui evaluată și problema testelor. Atât autoritățile sanitare germane, cât și cele ale OMS pun sub semnul îndoielii testele efectuate în Germania, „acolo unde există o strategie mai agresivă de  efectuare a testelor pentru Covid-19”, spune coordonatorul pentru situații de urgență a OMS, Michael Ryan. Datorită acestei practici, în Germania sunt identificate chiar și persoane asimptomatice sau persoane cu simptome ușoare.

În cele din urmă, Italia și Germania diferă foarte mult și în ce privește întreținerea sistemelor de sănătate. Bunăoară, postul de televiziune german Welt relatează că: „Italia, cu 60 de milioane de locuitori, înainte de criză avea 5000 de locuri în terapie intensivă. Marea Britanie, cu aproximativ 66 de milioane de locuitori, are 4100. Germania, cu aproximativ 80 de milioane de locuitori, avea la început 28.000 de unități de terapie intensivă. În aceste zile, capacitatea a fost crescută la 40 de mii. La sfârșitul traseului, ar trebui să fie chiar 56 de mii”.

„Dacă spitalele sunt suprasolicitate de pacienți spitalizați, este clar că șansele de a oferi îngrijiri adecvate sunt reduse”, comentează coordonatorul OMS de urgență, Michael Ryan.

Sursa: https://www.quotidiano.net/