Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lituania interzice folosirea literei „Z”…

Lituania interzice folosirea literei „Z” și a panglicii negru-oranj în contextul războiului din Ucraina

Foto: Reuters

Parlamentul Lituaniei a votat, marţi, 19 aprilie, interzicerea folosirii literei „Z” și a panglicii negru-oranj atunci când sunt folosite drept simbol de susținere a invaziei rusești din Ucraina, scrie Reuters.

Vehiculele militare rusești din Ucraina sunt marcate în mod vizibil cu litera „Z”. Litera „Z” a început să apară pe rețelele de socializare și pe îmbrăcăminte ca semn de susținere a războiului.

Panglica negru-oranj, care a fost introdusă pentru prima dată cu titlu onorific de către Ecaterina cea Mare, a devenit semnificativă în lumea „rusofonă”, de când separatiştii din estul Ucrainei au adoptat-o ca simbol al sprijinului lor pentru Rusia în 2014.

În cadrul unei interdicţii anterioare a afişării publice a simbolurilor sovietice şi naziste, Parlamentul a adăugat o prevedere referitoare la „simbolurile regimurilor totalitare sau autoritare utilizate în trecut sau în prezent pentru a promova agresiunea militară, crimele împotriva umanităţii şi crimele de război comise de acestea”.

Parlamentarii au aprobat majorarea amenzilor pentru încălcarea interdicţiei la 900 de euro pentru persoanele fizice şi până la 1 500 de euro pentru persoanele juridice.

Decizia Lituaniei vine după ce Letonia şi Republica Moldova a adoptat interdicţii similare. Totodată, Germania a luat şi ea în considerare o astfel de interdicţie.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat marți, 19 aprilie, că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj, numită și panglica „Sfântului Gheorghe”, în R. Moldova. Detalii aici

Șefa statului a anunțat că noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

La 14 aprilie, Parlamentul a votat, în lectură finală, modificarea Codului Contravențional în acest sens. Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.

Ulterior, fiind nemulțumiți de modificările operate, deputații socialiști au cerut Curții Constituționale să declare drept neconstituțională modificarea Codului Contravențional, iar fostul președinte Igor Dodon a anunțat că, la 9 mai, își va atârna la piept panglica negru-oranj și va sărbători Ziua Victoriei printr-un marș organizat la Chișinău, chiar dacă riscă să fie amendat. Detalii aici