Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European va dezbate refuzul…

Parlamentul European va dezbate refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României la Schengen – europarlamentar

Refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României la Spațiul Schengen la Consiliul JAI va fi dezbătut marți, 13 decembrie, în Parlamentul European, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan.

„Tocmai am aprobat în plenul Parlamentului European, cu 357 de voturi „pentru”, 2 abțineri și doar 32 de voturi împotrivă, să avem mâine o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen. Această dezbatere va arăta că Parlamentul European este unit în a susține aderarea țării noastre la spațiul Schengen și că majoritatea covârșitoare a europarlamentarilor consideră incorectă decizia de a amâna intrarea României în spațiul de liberă circulație”, a scris pe Facebook Siegfried Mureșan.

Potrivit lui Mureșan, propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: Grupul PPE, Socialiștii și Grupul RENEW.

Eurodeputatul Rareș Bogdan a adăugat că discuția va fi prezidată de Roberta Metsola, șefa legislativului întrunit la Strasbourg la ultimul plen din acest an, și va avea loc în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel.

Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a anunțat joi, 8 decembrie, la Bruxelles, că România și Bulgaria nu au fost admise încă în Spațiul Schengen. Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croația și pe cetățenii croați pentru aderare și a declarat că Bulgaria și România merită, de asemenea, să adere la spațiul Schengen, dar nu au reușit să obțină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spațiul de liberă circulație a persoanelor și bunurilor.

Întrebată de jurnaliștii români dacă problema aderării României și Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susține orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Spațiul Schengen include 26 de țări: 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia.

Toate statele UE fac parte din Schengen, cu cinci excepții: Irlanda care a ales să nu devină membră, și Bulgaria, Croația, Cipru și România, care sunt obligate să se alăture spațiului Schengen.

Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen.