Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parchetul European și-a început activitatea…

Parchetul European și-a început activitatea pe 1 iunie. Europarlamentarul Siegfried Mureşan: „În perioada următoare vom avea la dispoziție mai multe fonduri europene pentru investiții și reforme în Europa”

Imagine: Laura Codruţa Kövesi; Sursa: Hungary Today

Parchetul European (EPPO) condus de procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kovesi, și-a început activitatea marți, 1 iunie. Anunțul a fost făcut de către europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova.

Siegfried Mureşan susține că, în perioada următoare, vor fi puse la dispoziție mai multe fonduri europene pentru investiții și reforme în Europa.

„Parchetul European își începe activitatea în cel mai potrivit moment. Fiindcă în următoarea perioadă vom avea la dispoziție mai multe fonduri europene decât oricând pentru investiții și reforme în Europa: peste 1 800 de miliarde de euro vom investi în următorii 7 ani din Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027 și Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

Și trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt cheltuiți în interesul oamenilor și că nu sunt fraudați. Iar acesta este rolul extrem de important al Parchetului European: să ancheteze posibile fraude din banii europeni, adică din banii oamenilor. Chiar eu am inclus, în negocierile pe care le-am coordonat ca raportor pe Mecanismul European de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro, ca Parchetul European să aibă un rol puternic în investigarea și posibilelor fraude prin acest mecanism, la fel de important ca rolul pe care îl are în investigarea fraudelor din bugetul multianual tradițional al Uniunii”, a spus europarlamentarul într-o postare pe Facebook.

Comisia Europeană a confirmat oficial miercuri, 26 mai, că Parchetul European (EPPO) își va începe activitatea pe 1 iunie. Asta după ce procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kovesi, a expediat în luna aprilie curent o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în care a propus ca Parchetul European (EPPO) să devină operațional de la 1 iunie.

Parchetul European este responsabil de anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli și venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Anterior, procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kovesi, a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în care propune ca Parchetul European (EPPO) să devină operațional de la 1 iunie 2021 și să înceapă activitatea de investigație și de urmărire penală, potrivit unui anunț al instituției, scrie g4media.ro

Laura Codruța Kövesi a fost numită în funcția de procuroră-șefă la Parchetul European pentru un termen de șapte ani. Anterior, ea a fost procuroră-șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România.