Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parchetul European: Administratorul unei companii…

Parchetul European: Administratorul unei companii vinicole din Bulgaria, condamnat la un an de închisoare și amendat cu aproximativ 1000 de euro pentru tentativă de fraudă a fondurilor UE

Sursa foto: TVP World

Administratorul unei companii vinicole din orașul Plovdiv, Bulgaria, a fost condamnat la un an de închisoare și amendat cu aproximativ 1000 de euro pentru tentativă de fraudă a fondurilor UE destinate promovării exportului de vin în afara Uniunii Europene. Managerul a prezentat documente falsificate în timpul cererii de finanțare, anunță Parchetul European (EPPO).

A fost prevenită o pagubă de aproximativ 400 000 de euro la bugetul UE, menționează EPPO. Aceasta este prima condamnare în cadrul unei anchete a Parchetului European în Bulgaria.

În martie 2020, compania de vinuri a solicitat subvenții UE în valoare de 390 452 de euro în cadrul Programului național de sprijin al UE în sectorul vitivinicol 2019-2023, pentru a promova exportul vinurilor sale în Rusia, Belarus și Vietnam din 2021 până în 2023.

Pentru a îndeplini cerințele pentru a primi ajutor financiar, fiecare potențial beneficiar a trebuit să prezinte trei „oferte comparabile și unice” la Fondul de Stat pentru Agricultură (FSA). În timpul verificărilor, FSA a constatat că două dintre cele trei companii prezentate nu au emis, de fapt, nicio ofertă. Pentru ambele oferte, semnăturile fuseseră falsificate.

FSA a raportat aceste nereguli la Parchetul Curții Supreme de Casație din Bulgaria, iar Parchetul orașului Sofia a inițiat procedurile preliminare. După ce și-a început activitatea în 2021, EPPO a preluat cazul.

Potrivit EPPO, acuzatul a pledat vinovat și a încheiat un acord cu Parchetul European, care a fost aprobat de Tribunalul Penal Specializat. El a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei timp de trei ani și o amendă de 2 000 BGN (aproximativ 1 000 de euro) .