Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Papa le vorbește italienilor „Faceți…

Papa le vorbește italienilor „Faceți un gest de tandrețe pentru cei care suferă și pentru copii”

Cu un mesaj video istoric, adresat de Papa de la Roma familiilor italiene în acest moment de pandemie, înaltul prelat a intrat în casele italienilor, cu tandrețe, umanitate și smerenie, îndemnându-i pe toți să facă „un gest de tandrețe față de cei care suferă, față de copii, față de vârstnici. Spune-le că Papa este aproape și roagă-te”, a spus Francisc în videoclipul difuzat de Vatican și reluat pe Tg1. Un fragment din acest mesaj readuce amintirea despre data de 11 octombrie 1962, când Ioan XXIII, deschizând Sinodul ecumenic II, a spus: „Întorcându-vă acasă, veți găsi copiii, oferiți o mângâiere copiilor voștri și spuneți-le: aceasta este mângâierea Papei”, transmite ilgiornale.it.

La începutul Săptămânii Sfinte, care anul acesta, din cauza restricțiilor legate de Covid-19, va fi trăită „în spatele ușilor închise”, Papa Francisc a dorit să îmbrățișeze toată lumea. Este pentru prima dată, de când a început pandemia,  când Papa a adresat un mesaj video Italiei și întregii lumi. „Această seară începe – am ocazia să intru în casele voastre într-un mod diferit decât de obicei. Dacă îmi permiteți, aș dori să vorbesc cu voi câteva momente, în această perioadă de dificultate și suferință. Îmi imaginez cum sunteți în familiile voastre, trăind o viață neobișnuită pentru a evita contagierea. Mă gândesc la vioiciunea copiilor și a tinerilor, care nu pot ieși din case, nu pot merge la școală, nu își pot continua viața în mod obisnuit”. 

Gândul se îndreaptă către oamenii singuratici, la cei vârstnici, „care îmi sunt atât de dragi”, la bolnavi, la cei spitalizați, la deținuți, la cei fără un adăpost. Și mulțumesc „celor care se expun pentru tratamentul acestei pandemii sau pentru garantarea serviciilor esențiale pentru societate. Câți eroi, în fiecare zi, în fiecare oră!”, continuă Papa Francisc. „Îmi amintesc și de cei care sunt în situații financiare dificile și sunt îngrijorați de lipsa unui loc de muncă și de lipsa unor șanse pentru viitor. Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Pentru mulți, foarte dificilă”. 

Urmează o invitație din partea Pontifului, ca fiecare să se bucure cum poate mai bine de această perioadă. „Suntem generoși. Îi ajutăm pe cei aflați în nevoie de lângă noi. Căutăm, poate prin telefon sau prin rețele sociale, cele mai singure persoane. Să ne rugăm Domnului pentru cei care sunt încercați în Italia și în întreaga lume”. Mesajul său conține și tristețe, pentru modul în care creștinii vor fi nevoiți să sărbătorească Paștele. „Sărbătorim Săptămâna Sfântă într-un mod foarte neobișnuit, prin care se manifestă și rezumă mesajul Evangheliei, acela al iubirii față de Dumnezeu fără limite. Iar în liniștea orașelor noastre, va răsuna Evanghelia de Paști”. Dar pentru că din moarte se naște speranța, „este speranța unei perioade mai bune, în care să fim mai buni, eliberați în sfârșit de rău și de această pandemie. Este o speranță: speranță, nu dezamăgește. Vă mulțumesc că mi-ați permis să intru în casele voastre. Faceți un gest de tandrețe față de cei care suferă, față de copii, față de vârstnici. Spuneți-le că Papa este aproape și rugați-vă, pentru ca Domnul să ne elibereze pe toți de rău în curând. Și voi, rugați-vă pentru mine. Ne vedem curând”, și-a încheiat mesajul Papa Francisc.